Scheringa werkte "al maanden" aan verkoop DSB

Scheringa zou "al maanden" werken aan gedwongen verkoop van zijn bank, mogelijke kopers zouden Deutsche Bank en BNP Paribas zijn. Gisteravond zou zich bovendien een nieuwe koper voor DSB hebben gemeld, "een Europese partij". Dat zegt althans vakbondsbaasje Joop Hofland van De Unie. Volgens hem dwarsbomen de curatoren echter een overname.

"Ze hebben een deadline gesteld van 12 uur voor deze partij. Het is natuurlijk onmogelijk om in zo’n korte termijn, een halve dag, zo’n bod te doen. Ik kan niet anders dan concluderen dat deze curatoren maar op één ding uit zijn en dat is het faillissement van DSB," zei Hofland tegen BNR. Hij wilde niet zeggen om welke partij het gaat.

Volgens bronnen van RTL-Z werkte Scheringa al maanden aan gedwongen verkoop van zijn bank. Scheringa zou in de zomer een adviseur hebben ingeschakeld om de toekomst van DSB te onderzoeken. Gedacht werd aan een getrapte overname waarbij in eerste instantie een minderheidsbelang in DSB werd verkocht dat uiteindelijk zou leiden tot volledige overname. Mogelijke kopers waren Deutsche Bank en BNP Paribas.

De Nederlandsche Bank zou al vanaf mei op Scheringa's vertrek hebben aangedrongen. Uiteindelijk was Scheringa bereid dat te doen, als er bij een reddingsoperatie €100 tot €200 miljoen in DSB Bank zou worden geïnjecteerd. Scheringa zou volgens Het Financieele Dagblad getrapt opstappen. Eerst zou hij gewoon bestuurder worden en per 1 januari zou hij volledig terugtreden uit het bestuur van DSB, net als Hans van Goor. Joost Kuiper, oud-ABN-bestuurslid en momenteel bewindvoerder van DSB, zou zijn genoemd als gedelegeerd bestuurder.

Scheringa kon dus goed de schijn ophouden, getuige ook de uitspraken van oud-Ajax-voorzitter Michael van Praag, gisteren in de De Wereld Draait Door. Van Praag had Scheringa twee weken geleden nog gesproken op een congres. "Daar deed hij heel gewoon en losjes, en we hebben het zelfs nog over de bank gehad. Ik heb het idee dat hij het helemaal niet zag aankomen dat dit zou gebeuren. Anders kijk je toch wel ernstig en anders praat je toch niet zo open over je eigen vermogen en over de bank. Ik denk dat het als een donderslag bij heldere hemel kwam."

(Het gaat over Scheringa vanaf 8:00)

Het FD meldt ook dat zonder de exodus van spaargeld DSB niet was ontkomen aan een noodregeling. Als gevolg van de overeenkomst met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken zou de balanspositie namelijk onder de wettelijk vereiste 8% komen. DSB Bank zou namelijk niet €26 miljoen maar €85 miljoen hebben moeten aftikken.