De beste gratis software

Stukje service op de maandagmiddag: goede alternatieven voor Word, Excel en Photoshop en zo. De doorgewinterde nerd weet dit natuurlijk al lang, maar voor de eenvoudiger mensch die een haat-liefde verhouding met het geautomatiseerde deel van zijn leven heeft, kan het wellicht handig zijn.

The Business Insider heeft een aardig kijk-en-vergelijk-rijtje gemaakt. (Een reaguurder bij The Business Insider vindt het nogal "Welcome to PC Week, January 2007". Want zo betoogt hij/zij (we vermoeden dat het om een man gaat): "There are really interesting plays in the presentation space (e.g., Prezi), good AV offerings (why didn't you actually name one? there are a bunch of good ones, like AVG, AVAST and Microsoft's offering), and other entire categories you missed (PIMs/To Do managers, etc.)." Eh, nee, sorry, dit snappen we niet en daarom vonden we het dus best een handige opsomming.)

Bespaar (rond de) $150 voor Word met het alternatief Writer van OpenOffice.org. Kost niks, maar kan lastig zijn als Word met updates komt waardoor anderen uw Writer/Word-document niet meer kunnen openen, en vice versa. Ook van OpenOffice is Calc, het alternatief voor Excel. Niet geschikt voor enorme bestanden en wat langzamer dan Excel, maar volgens sommigen is het wat eenvoudiger in gebruik. En gratis dus. In plaats van PowerPoint kunt u OpenOffice's Impress gebruiken, maar alleen voor basic slideshow werk.

Photoshop is natuurlijk veels te duur ($649) maar er zijn alternatieven als GIMP en Picasa (lees hier de vergelijking). Natuurlijk niet als u professioneel fotograaf bent maar prima voor de huis-tuin-en-keuken-fotosjopper (kijk hier voor meer programma's). Dan nog anti-virus software: in plaats van Norton of McAfee is Avira AntiVir een gratis goede dienst.