DSB Bank is failliet (en Scheringa haalde eigen rekening leeg)

Koopjesjager Lone Star keek in de boeken van DSB Bank en besloot toch maar geen bod te doen. Daarmee was het einde onvermijdelijk: de rechtbank heeft vanochtend het faillissement uitgesproken.

De rechtbank kwam tot de conclusie "dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en dat daarop nu geen uitzicht meer is".

Saillant detail dat dit weekend naar buiten kwam: Dirk Scheringa blijkt zelf ook gehoor te hebben gegeven aan de oproep van zijn grote vijand Lakeman. Begin oktober haalde hij namelijk €700.000 spaargeld van zijn DSB-rekening. Hij zou dit uit boosheid hebben gedaan nadat hij van De Nederlandsche Bank te horen had gekregen dat hij uiterlijk 12 oktober moest terugtreden als voorzitter van de Raad van Bestuur. 

"De heer Scheringa is vervolgens zeer aangeslagen die volgende dag begonnen met het uitruimen van zijn kantoor. Na 32 jaar DSB Bank vanuit het niets opgebouwd te hebben was het van de ene op de andere dag moeten vertrekken aanleiding om ook meteen schoon schip te willen maken. Het spaargeld dat hij in de afgelopen 32 jaar had opgebouwd in zijn eigen rekening werd naar een andere bank overgemaakt, om zo definitief in een keer alles af te kunnen sluiten." Aldus schrijven Scheringa en zijn kompaan Hans van Goor in een verklaring aan RTL Nieuws. Ook Van Goor "wikkelde zijn zaken bij de bank af".

De heren kregen later door dat dit misschien PR-technisch niet zo'n handige zet was en hadden spijt: "op eigen initiatief is met de bewindvoerders afgesproken dat het geld ook weer wordt teruggestort". Daarmee is Scheringa dus waarschijnlijk €600.000 kwijt, aangezien het depositogarantiestelsel maar tot €100.000 gaat.

"We zijn niet failliet gegaan, we zijn gewoon kapot gemaakt", zei hij vandaag tijdens een persconferentie. Hij eist dan ook een parlementaire enquête. Scheringa is nogal verbolgen over het feit dat minister Wouter Bos van Financiën hem geen €100 miljoen steun wilde geven. Door die €100 miljoen en door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito in aandelen zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken. Volgens Bos en De Nederlandsche Bank moeten er echter miljarden in de bank worden gepompt om deze overeind te houden. DNB schrijft in (onderstaande) brief dat "participatie in monetaire operaties slechts mogelijk is voor instellingen die financieel gezond zijn" en dat "hiervan in het geval van DSB geen sprake meer is". 

O ja, en Scheringa kondigde ook nog aan de komende tijd "met twee paar handen" aan de slag te gaan. Dat is nog eens inzet tonen.

Uitspraak Rechtbank inzake DSB