Wouter Bos: Dirk kan niet zwemmen (en andere quotes)

Dirk had vandaag een persconferentie, dus minister Wouter Bos had er ook één. En de bewindvoerders óók. Lees hier de belangrijkste quotes.

Wouter Bos: "Ik kan me de woede in Wognum goed voorstellen. Dat doet niets af aan het feit dat de bank door eigen toedoen in problemen is gekomen. Als je verdrinkt is dat niet omdat je niet gered wordt, maar omdat je niet kunt zwemmen." (Een interessante vergelijking, aangezien Hans van Goor heel goed kan zwemmen.)

Wouter Bos: "DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat."

De situatie was volgens de minister onhoudbaar. "Dat, en dat alleen, is de reden van het faillissement." Bos vond het niet verantwoord om belastinggeld in de bank te steken. "Het business plan was onrealistisch. Elke euro overheidsgeld zou in een diep zwart gat belanden."

Bewindvoerder en oud-ABN Amro-bestuurslid Joost Kuiper wees er fijntjes op dat het "kapot maken van de bank" zoals Scheringa vandaag zei, een "opinie is, géén feit". Volgens hem was er een structurele mismatch van "lang geld en kort geld" in de financiering van de bank. "De directieleden van DSB hebben willens en wetens een liquiditeitsrisico gelopen." Ook wees hij de lening die DSB van de ECB kreeg er was vanwege de kredietcrisis. En dat die dus niet bedoeld was voor banken met een verkeerd businessmodel.

Dirk Scheringa: "Ik denk dat ik een boek ga schrijven, een film ga maken en me zal begeven in het lezingencircuit. (...) Ik heb altijd wel politieke ambities gehad. (...) Ik sluit niks uit. Misschien begin ik wel de partij van de mensen."