Webuitvinder Tim Berners-Lee is niet bang voor Microsoft

Tim Berners-Lee gaf ons het wereldwijde web en de // in webadressen (al weet hij zelf niet meer precies waarom die //). Vandaag was hij in Amsterdam om een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit te accepteren en NRC Handelsblad onderwierp hem aan een diepte-interview over de toekomst van internet. Nou ja, een interview.

Wat heeft deze visionair die twintig jaar geleden het wereldwijde web bedacht, de godfather van de digitale samenleving, te melden over internet? Helaas, bijster weinig. "Slechts 20 procent van de wereldbevolking gebruikt het web, het gaat erom de andere 80 procent aan te sluiten." Hmm ja. Berners-Lee zet zich dan ook in voor internet in ontwikkelingslanden met zijn nieuwe project Web 4 Social Development en houdt zich tegenwoordig bezig met de vraag of "je internettoegang thuis moet bieden of op één centrale plek in het dorp".

Gelukkig houdt NRC de focus lekker scherp met de volgende vraag: Zou u het web anders ontwerpen nu u weet dat het dient voor het aansturen van, zeg, kerncentrales? (Want kerncentrales zijn het kwaad van de wereld? Of wat is precies de gedachte achter deze vraag, NRC?) Berners-Lee kan hier ook weinig mee en komt met het volgende, verhelderende antwoord: "Het web is een open platform, een wit vel papier. Je kunt het gebruiken waarvoor je maar wilt. De creativiteit van de mensen die het web gebruiken is veel groter dan wij hier ooit zouden kunnen bedenken." En dan zegt 'ie nog iets over dat gebruikers de authenticiteit van gegevens op het web makkelijker zouden moeten kunnen controleren. 

En wat kan er volgens hem fout gaan op internet? "Dat een bedrijf of een overheid te veel controle krijgt over het web. Nee, niet specifiek één bedrijf. Het is grappig hoe angstig mensen kunnen zijn voor het ene bedrijf, bijvoorbeeld Microsoft, en zodra een nieuwe partij zoals Google zich aandient, dat eerste bedrijf compleet vergeten." Dat is inderdaad waar Tim. Maar toch. We zijn teleurgesteld. Als dit alles is wat de man die ons internet gaf te vertellen heeft...

Dit is trouwens de eerste site: info.cern.ch