Bankiers in Londen krijgen 50% meer bonus (en u betaalt)

De kredietcrisis is zooo 2008. Banken draaien als nooit tevoren en bankiers in Londen mogen zich verheugen op de verdeling van een bonuspotje à £600.000.000. Dat is veel en bovendien 50% meer dan een jaar geleden.

Dat voorspelt het Britse Centre for Economics and Business Research (cebr). Weliswaar zitten de bankiers nog niet op het niveau van topjaar 2007 toen er £10,2 miljard aan bonussen werd uitgedeeld, maar er werken dan ook 14% minder mensen in The City. Volgens cebr-CEO Douglas McWilliams zijn de winsten van banken dit jaar scherp gestegen vanwege "een gebrek aan competitie in de markt". 

Nou, wij weten ook wel waar dat geld vandaan komt: uit onze eigen portemonnee! Volgens een onderzoek van Geld.nl betalen wij (de HWN'er, de loonslaven, de kantoorknuppels, de motor van de samenleving) veels te veel rente voor onze leningen. Banken konden namelijk nog nooit zo goedkoop bij elkaar lenen, maar berekenen dit niet door aan de consument. De Euribor, de rente die banken onderling berekenen wanneer zij geld van elkaar lenen, stond eind vorig jaar op 5% maar is inmiddels gedaald naar rond de 1% (6-maands Euribor). 

Geld.nl onderzocht twaalf leenaanbieders een daarvan bleken er zeven de rente op het doorlopend krediet de eerste drie kwartalen van dit jaar niet te hebben veranderd. Vier aanbieders voerden een zeer kleine renteverlaging door en twee besloten zelfs tot een renteverhoging (humor). Bovendien daalt de spaarrente, dus de banken maken eigenlijk dubbele winst. Geld.nl vat het als volgt samen: "De consument krijgt de rekening van de kredietcrisis gepresenteerd." Dat hadden we toch niet afgesproken.

Verloop 12-maands Euribor in 2008 en 2009