Rechter: Ajax/TEG-baasje Rik van den Boog leverde wanprestatie

“Wanprestatie” oordeelde de rechter over wat Ajax-directeur Rik van den Boog cum suis met de €3 miljoen van investeerder Marco Krol deden. Krol investeerde in Lab Venture, maar zijn geld werd bijna meteen overgemaakt  naar Lab Venture’s zusterbedrijf The Entertainment Group (TEG). Van den Boog en collega TEG'er Paul Brinks moeten mogelijk miljoenen terugbetalen.

TEG wilde meer dan alleen Guus Meeuwis en Krezip, en ging op een zeker moment in leuke nieuwe mediadingetjes investeren. Dus daar werd een apart bv’tje voor opgericht, Lab Venture. De FIOD doet momenteel onderzoek naar Lab Venture omdat er slecht lopende onderdelen via een sterfhuisconstructie in een failliete bakkerijfabriek in Nijverdal werden ondergebracht, waarna ze snel werden doorverkocht. En dat lijkt misschien slim zakendoen, maar wordt ook wel faillissementsfraude genoemd.

Lab, TEG, Grump; volgt u het nog?
Op 16 november 2007 nam Sonterra, het bedrijf van Marco Krol, een belang van 13% in Lab Venture. Ajax-directeur Rik van den Boog adviseerde Krol hierover. Krol betaalde voor zijn aandelen €3 miljoen aan Grump, het investeringsvehikel van Van den Boog en Paul Brinks (Brinks staat bij de Kamer van Koophandel vermeld als bestuurder van Grump, Van den Boog was dit tot augustus 2008). Ook Henk Keilman kiepte €3 miljoen.

Volgens Krol werd zijn geld vrijwel meteen daarna gebruikt voor het inlossen van een schuld van €4,8 miljoen die Lab Venture had bij TEG of Grump. Ook zou Grump of Lab Venture op 20 november 2007 een bedrag van €2 miljoen aan TEG hebben betaald en op 11 januari 2008 nog eens €950.000. De financiële positie van Lab Venture zou toen al zo slecht zijn dat het de salarissen van zijn personeel niet meer kon betalen.

Volgens Grump is het echter niet te bewijzen dat de schuld is betaald met geld van Sonterra. “Andere aandeelhouders hebben in 2007 en 2008 voor in totaal €11 miljoen gelden ter beschikking gesteld van LVG (Lab Venture Group, red.). De aflossing van de schuld aan TEG is geschied met laatstgenoemde gelden.”

Schadevergoeding
De rechter ziet dit toch anders een oordeelt “dat Grump wanprestatie heeft gepleegd door de van Sonterra ontvangen koopsom voor een ander doel te doen aanwenden dan met Sonterra overeengekomen”. Ook moet Grump een schadevergoeding aan Sonterra betalen, de hoogte daarvan moet echter nog bepaald worden.

De advocaat van Van den Boog kondigt in De Telegraaf aan “zeer waarschijnlijk in hoger beroep te gaan” tegen het vonnis. Dat de schade net zo hoog is als de €3 miljoen die Krol investeerde, bestrijdt de raadsman.

Investeerder Normann Kleine die ook een belang had in Lab Venture zei eerder dat de “oorzaak van het bankroet van TEG de onverantwoorde overnames door Lab Ventures [zijn]. Ik vind Rik van den Boog verantwoordelijk voor het mismanagement. Hij nam iedere week de boeken door."

Lees ook Het roerige verleden van TEG-aandeelhouder Rik van den Boog

Lees hier de uitspraak van de rechter