De 14 beste business apps voor je Android-toestel

Een nieuwe ster dient zich aan onder de smartphones. Eigenlijk zijn het vele kleine sterretjes die samen wellicht een zon gaan vormen. Telefoons met Googles besturingssysteem Android beginnen een alternatief te worden voor de iPhone.

Er is één iPhone, maar er zijn ondertussen 12 telefoons en één ebook reader die draaien op Googles Android [?]. En daar eindigt het niet. Volgens marktonderzoeker Gartner is het Android-platform over drie jaar groter dan dat van Apples iPhone (nu 85.000). Tijd om te kijken wat Android op het gebied van de zakelijke toepassingen te bieden heeft.

1. Where did we park - Waar en in welk vak parkeerde je je auto ook al weer? Met ‘Where did we Park’ ben je snel uit en thuis. Met een druk op de knop plaats je bij na parkeren je auto's positie op een Google Map. Uren later hoef je enkel de route op diezelfde landkaart te volgen om je auto zonder omwegen terug te vinden. (link)

2. Wi-Fi Finder - Wi-Finder is een product van Jiwire, het bedrijf dat een immense index heeft met locaties van gratis en commerciële hotspots. Deze applicatie weet 3.032 draadloze internetpunten in Nederland te vinden. Kan zomaar goed uitkomen als het 3G-netwerk je wéér in de steek laat. Geeft suggesties op basis van iemands GPS-locatie. (link)

3. Pinnen - Nooit meer zonder contant geld in een vreemde stad. Dit programma toont op basis van je GPS-locatie de 10 dichtstbijzijnde PIN-automaten voor Nederlandse locaties. (0,99 euro, link)

4. 9292 GPS - Een uitstekend maatje om mee op reis te gaan. De applicatie van 9292OV ziet op basis van GPS waar je bent. Je hoeft enkel de bestemming op te geven om een actueel OV-reisadvies te krijgen. Reistips van deur tot deur. (link)

5. eBuddy - Met dit chatprogramma, van Nederlandse bodem, heb je de hele dag je vrienden en collega’s bij de hand. eBuddy combineert op heldere wijze de chatnetwerken MSN, Google Talk, ICQ, Yahoo en Facebook op één overzichtelijk scherm. Ondersteuning voor Hyves Chat lijkt aanstaande, Skype niet (link).6. Txxi - Bestel een taxi zonder te bellen. Sterker nog, zonder überhaupt te weten waar je bent. Druk op de knop in dit programma (na gratis registratie), GPS-satellieten kijken waar je bent, je bestelling komt bovenaan (!) op de klantenlijst van de taxicentrale, je krijgt opdrachtbevestiging met geschatte aankomsttijd en in no time verschijnt je vervoer. (link) Zien is geloven:7. Twitdroid - Veruit de meest gebruikte client om foto’s en Twitter-updates te delen onderweg is Twitdroid. Behalve lezen wat je contacten allemaal zeggen, kan je ook trends volgen en standaard zoekopdrachten opslaan (bedrijfsnaam, hash tag) en op basis van GPS zien wat er in je directe omgeving wordt gekwebbeld. Met de gratis versie kan je één account gebruiken, met de Pro-versie (EUR 3.39) meerdere accounts. (link) Een Duitse demo:8. Netcounter - Deze applicatie laat zien hoeveel data de telefoon per dag, week en maand verbrandde via 3G en WiFi. Handig voor wie regelmatig in het buitenland verkeert en zicht wil houden op de hoeveelheid mobiel dataverkeer, of voor wie geen flat fee bundel heeft.  (link)

9. Locale - Thuis gebruik je je telefoon anders dan onderweg. Dat was het uitgangspunt bij de bouw van Locale. Op basis van bepaalde variabelen, bijvoorbeeld GPS-positie, tijd van de dag of wie je belt, kan de telefoon zich op gewenste manieren gedragen. Thuis, bijvoorbeeld, kan je automatisch de WiFi- en Bluetooth-verbindingen aanzetten. Onderweg zou je die juist uit kunnen zetten als de batterij minder dan - zeg - 30 procent vol zit. Tijdens vergaderingen kan je de beltoon uitzetten, tenzij een familielid belt. Talloze instellingen voor even zo veel situaties. Vergeet niet naar de plug-ins te kijken. (link)10. Barcode scanner  - Steeds vaker zijn de nieuwerwetse barcodes QR Code [?] te vinden op websites en drukwerk. Deze code bevat meestal teksten of hyperlinks. Activeer Barcode Scanner van Zxing, houd de camera voor een ouderwetse óf nieuwerwetse barcode en je krijgt de gewenste aanvullende informatie die in de code verstopt zit. Zelf QR-codes maken doe je hier. (link)

11. Remember the Milk - Op het web is het al voor velen een populair middel om takenlijstjes, privé en zakelijk, bij te houden. Is handig te integreren met met Gmail. Het is mogelijk klusjes te clusteren rondom een specifieke locatie (GPS) en kattenbelletjes te ontvangen per Twitter, e-mail, chat en SMS. De webversie is gratis. Voor de mobiele versie is een betaald account vereist (25 dollar per jaar). (link)12. MyBackup - Van het besturingssysteem Android verschijnt om de zoveel maanden een update. Om te voorkomen dat je adresboek, agenda en zorgvuldig geselecteerde en geïnstalleerde applicaties kwijtraken, is raadzaam regelmatig een backup te draaien. Dit programma is als het ware een levensverzekering voor je mobiele telefoon. (4,99 dollar, link)13. Places Directory - Waar in de buurt zit - op basis van je GPS-locatie en kompas, een kroeg, benzinestation of een dokter in de buurt? En hoe ziet het er uit? Dit programmaatje uit de Google-stal is behoorlijk accuraat en volledig. Nuttig voor wie veelal ambulant zaken doet.14. Documents To Go - Even een Word, Excel, Powerpoint of PDF-document bekijken dat net per e-mail is binnengekomen? Dat kan met deze vierwer. Met de Premium-versie (29,99 dollar) kan je deze documenten ook bewerken. (link)

Foto: laihiu (cc)