De man die $5 miljard aan Madoff verdiende verdronken in zwembad

De enige man die meer verdiende aan Madoffs piramidespel dan Madoff zelf was zijn goede vrind Jeffry Picower. Hij investeerde de afgelopen decennia $2 miljard in Madoffs non-existente beleggingen en cashte $7 miljard. Gisteren werd hij levenloos op de bodem van het zwembad in zijn huis in Palm Beach, Florida aangetroffen.

De 67-jarige Picower werd in eerste instantie als een van Madoffs slachtoffers beschouwd tot bleek dat hij goed had geboerd dankzij de Madoff miljarden. Volgens gegevens van propublica.org nam Picower sinds 1995 ongeveer $7 miljard op van zijn rekeningen bij Madoff (in het topjaar 2003 ging het om $1 miljard). Daarvan was ten minste $5 miljard “winst”, ofwel “geld van andere mensen” zoals de aanklager het omschrijft. Madoff zelf zou een vermogen hebben van 'slechts' $823 miljoen.

De curator van Madoff wil dat geld nu terugzien en betoogde in juni dat Picower moet hebben geweten dat die torenhoge winsten niet slechts door Madoffs fabelhafte beursinzicht konden worden behaald. De gemiddelde return on investment tussen 1996 en 2007 was 22%, maar er waren jaren bij dat de returns opliepen tot 500% of zelfs 950%.

Maar goed. Nu is Picower dus dood. Zijn vrouw vond hem gisteren in het zwembad, maar het was al te laat. Was het vooruitzicht zijn laatste dagen in een minder luxueuze villa te moeten doorbrengen gecombineerd met zijn slechte gezondheid (Picower had volgens The Wall Street Journal problemen met zijn hart en leed aan de ziekte van Parkinson) hem teveel geworden, en pleegde hij zelfmoord? De politie doet momenteel onderzoek naar de exacte doodsoorzaak, maar er zou vooralsnog geen sprake zijn van suicide.

Jeffry Picowers villa op Palm Beach

Als dit toch zo blijkt te zijn zou Picower het tweede dodelijke Madoff-slachtoffer zijn. Kort na de het hele financiële kaartenhuis instortte, was er een hedgefundmanager die zich het leven benam. (Weet u nog, die met die moeilijke naam, René-Thierry Magon de la Villehuchet?) Zijn fonds had $1,4 miljard verloren met dank aan Bernie en hij kon de schande niet aan.