Lakeman op oorlogspad, nu is ABN Amro doelwit

Pieter Lakeman gaf DSB Bank het laatste zetje door op te roepen tot een bankrun, werd daarmee BN'er, en heeft de smaak te pakken gekregen. Hij klaagt nu ABN Amro en adviesbureau Boer & Croon voor $100 miljoen aan, vanwege een faillissement van het biotechbedrijf Bio Pharma Research in, jawel, 1999.

De Zuidlarense geneesmiddelentester Bio Pharma Research (tegenwoordig onderdeel van PRA International) was ooit het grootste onafhankelijke instituut in Europa op het gebied van geneesmiddelenonderzoek en werd gezien als dé grote biotechbelofte van de jaren negentig, want biotech ging toen al heel groot worden.

Maar na oplopende verliezen, werd in 1999 directeur en oprichter Jan Jonkman beschuldigd van wanbeleid en fraude. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan pensioenfraude door een jaar lang premies in te houden maar niet af te dragen. Dat heeft hij zelf overigens altijd ontkend. Op een gegeven moment draaide ABN Amro de geldkraan dicht en het bedrijf ging failliet. Jonkman verkocht zijn aandeel onder druk van de curator voor 1 gulden aan een groep financiers waarna het bedrijf een doorstart maakte.

De inmiddels ex-vrouw van Jonkman, Ineke, heeft nu Lakeman ingeschakeld om zowel ABN Amro als Boer & Croon aan te klagen. De claim is ook gericht tegen Peter Tersteeg, die in 1999 namens Boer & Croon als interim-directeur actief was bij Pharma Bio-Research. Lakeman beweert in De Financiële Telegraaf vandaag dat Tersteeg het bedrijf uit Zuidlaren probeerde "af te pakken" van Jan en Ineke Jonkman.

Beetje laat, om tien jaar na dato verhaal te halen? Volgens Lakeman komt Ineke nu pas met deze claim "omdat zij en haar gezin veel tijd nodig hebben gehad voor het verwerken van de golf aan negatieve publiciteit rond het faillissement in 1999". Ze wil dan ook graag "rehabilitatie van de goede naam van haarzelf en haar familie". En dus een miljoen of honderd.

Ineke blijkt al langer bezig te zijn, want in 2006 zou ze ook al hebben aangestuurd op een onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Een beetje raar verhaal dus, maar een goed onderwerp voor Lakeman om weer even aan te haken en zich  te profileren. Want na DSB Bank is het aanpakken van een nog grotere bank natuurlijk dé manier om de aandacht vast te houden. In een profiel dat EenVandaag onlangs maakte wordt Lakeman dan ook een "feilloos gevoel voor timing en publiciteit" toegedicht. (En daar werken wij, toegegeven, ook maar weer van harte aan mee.)

Wie is Pieter Lakeman? Bekijk hieronder het portret dat EenVandaag onlangs maakte.

sitestat