Sparen bij ING levert Wouter Bos 15% rendement op

Terwijl de meeste rekeninghouders keihard afgezet onvoldoende geïnformeerd waren over de rap dalende rente van hun ING Toprekening, mag Wouter Bos zich verheugen op een rendement van 15% op zijn stortinkje van €5 miljard steun in bank-verzekeraar ING.

En dat is natuurlijk eigenlijk ook weer geld voor de belastingbetaler, dus via een omweg keert de Toprekening toch nog uit. Of zoiets. Hoe dan ook: Bos is blij. "Ik geef de belastingbetaler 15% rendement op zijn investering in ING. Dat is meer dan welke spaarrekening dan ook."

Bos gunt ING dan ook korting op de boete voor eerder terugbetalen. In de voorwaarden was namelijk geen rekening gehouden met vervroegde terugbetaling van de steun, wat bij Aegon en SNS wel een optie was. Nu is die mogelijkheid alsnog opgenomen. "Ik vind het wat waard om mijn geld snel terug te krijgen. Hoe minder onzekerheid ik heb óf het geld terugkomt en met hoeveel rendement, hoe beter," zei Bos gisteren.

Niet alleen Bos ging gisteren tevreden slapen, ook zakenbankiers in de Londense City zijn reuzegelukkig met de splitsing van ING. De ontrafeling van het op zeven na grootste bedrijf ter wereld, het reduceren van onze nationale trots tot dertiende bank van Europa, is namelijk "een droom voor zakenbankiers". "Hier hebben tientallen mensen nog jarenlang hun handen vol aan," jubelde een Nederlandse zakenbankier in Het Financieele Dagblad. 

Door het bankassurancemodel dood te verklaren hebben de zakenbanken weer een handig handeltje voor zichzelf weten te creëren (want aan het samenvoegen van Nationale Nederlanden en NMB Postbank Groep hebben ze ongetwijfeld ook wel wat weten te verdienen). Uiteraard is de bank der banken Goldman Sachs van de partij. De grootverdieners van Wall Street hebben bij het opstellen van de nieuwe organisatie een belangrijke rol gespeeld en ze onderschrijven samen met JP Morgan (en ING) de aandelenemissie van €7,5 miljard die gisteren werd aangekondigd.

Alleen al met dat laatste kunnen ze flink wat miljoenen opstrijken. De standaardvergoeding hiervoor is volgens het FD 3% waardoor de banken onderling €225 miljoen te verdelen hebben. Rest nog: de verkoop van ING Direct, de afscheiding van de verzekeringsactiviteiten, het opknippen van de bankendivisie en er is nog een vastgoedtak met een ongewis lot. Kortom, handen uit de hemdsmouwen.

Intussen daalt de koers van ING nog harder dan de rente op de spaarrekeningen. Het aandeel verloor gisteren 18% en staat vandaag alweer 6% in de min.