Raamambtenaar doet verdwijntruc met €110 miljoen

Een Belgische ambtenaar heeft zo hard gefaald bij het innen van belastingen dat premier Van Rompuy er zijn begrotingstekort een stukske mee zou kunnen verkleinen. Zijn "tekortkomingen in specifieke invorderingsacties" tussen 1990 en 2005 hebben de Belgische schatkist maar liefst €110 miljoen gekost. De bureaucraat in kwestie is nog steeds niet gedagvaard. Das wer ne linken boel, op z'n Antwerps gezegd.

De ambtenaar was invorderaar bij het op een na grootste btw- inningskantoor van België. Vorig jaar was hij al veroordeeld tot één jaar celstraf met uitstel (wat dat ook precies moge betekenen) omdat hij zich in de periode tussen 2000 en 2005 had laten omkopen door de eigenaar van een Ierse pub, die al jaren verzuimde om zijn btw te betalen. Dat kostte de Belgische belastingbetaler zo'n €670.000.

Maarrr... de man heeft "echter nog meer mispeuterd" (prachtige verwoording, even geleend van Het Belang van Limburg). De Vlaamse zakenkrant De Tijd heeft namelijk de hand weten te leggen op een vertrouwelijke briefwisseling tussen het ministerie van Financiën en de Rekenhof. Daaruit blijkt dat er een administratief onderzoek is gedaan waarin nog meer "zware fouten en ernstige tekortkomingen" zijn vastgesteld. Als invorderaar zou de bureaucraat tussen 1 april 1990 en 19 oktober 2005 de schatkist meer dan €110 miljoen hebben gekost. (Toch knap om in je eentje het systeem bijna twintig jaar te versjteren en daar €110 miljoen mee te verdienen, ook al was het misschien niet voor de eigen werkgever...)

Die resultaten zijn als sinds mei bekend en het Rekenhof popelt sindsdien om de ambtenaar de dagvaarden, maar de minister van Financiën Didier Reynders is de enige die dat kan doen. En die dat dus tot op heden niet heeft gedaan noch van plan zou zijn.

De advocaat van de ambtenaar reageert ook: "Hij heeft al die jaren als invorderaar gewoonweg de instructies gevolgd, die doorheen de jaren weliswaar niet altijd dezelfde zijn gebleven." Tuurlijk joh, gewoon instructies opvolgen, dan komt alles goed. Voilà.