Wéér ophef over Afrikaanse bouwput kroonprins

Kroonprins Willem-Alexander wilde zelf ook 'es een huis bouwen, maar zijn vastgoedproject in Mozambique (hoe kom je er ook op?) is voortdurend slecht in het nieuws. Om meer afstand te te creëren tussen de kroonprins en zijn investering was daarom een stichting in het leven geroepen. Nu blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad dat de bestuursvoorzitter van de stichting, Harold Fentener van Vlissingen, zelf ook belegt in het vakantieproject.

De stichting is opgericht na allerlei gedoe rondom de villa, wat schadelijk kan zijn voor de kroonprins en daarmee voor de regering. De stichting staat tussen de prins enerzijds en zijn aandelenbelang in de projectontwikkelaar anderzijds. Premier Jan Peter Balkenende zei eerder deze maand tijdens de behandeling van de begroting van het Huis der Koning dat de stichting "in volstrekte autonomie" opereert.

Maar uit stukken die NRC uit het handelsregister van Maputo wist te vissen blijkt dat stichtingsvoorzitter Fentener van Vlissingen (die by the way goed is voor zo'n €640 mio) zelf ook een belang heeft in het bedrijf Machangulo, dat prins Wim-Lex het recht geeft zijn vakantievilla te bouwen. 

Balkenende is op de hoogte van deze dubbele belangen maar ziet geen probleem. Toch is het een interessante vraag die het NRC terecht opwerpt of dat belang niet conflicteert met de functie van Fentener van Vlissingen als "stootkussen voor de prins". Want welk belang laat hij prevaleren als er nieuwe problemen ontstaan met het vastgoedproject in Mozambique? NRC: "Kan het landsbelang om de premier terstond te informeren botsen met zijn belang van particuliere aandeelhouder? En als de voorzitter zich ter plekke laat informeren over het project, doe hij dat dan als particuliere aandeelhouder of doet hij dat met een wakend oog ter bescherming van de Kroonprins en daarmee het kabinet?"

Kortom, allemaal heel belangrijke vragen dus.

Voor de liefhebber is hier nog de oprichtingsakte van de Stichting Administratiekantoor Machangulo, gewoon vanwege al die stempels en zo.