'Je ding doen', 'proactief' en ander schitterend managementjargon

Op de blog vaagtaal.nl stemden bijna tweeduizend taalpuristen welke beleidsbabbel, reclamepraat dan wel emozever in 2009 het irritantst was. Dat werd dus ‘Je ding doen’, wat natuurlijk al langer op de kaart was gezet door de bestseller ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse. Over ‘zeg maar’ gesproken, die stond op nummer 4 in het lijstje, na ‘gewoon een stukje’ en ‘proactief’.

In 2008 was er ook al een verkiezing, toen was ‘Een plekje geven’ de winnaar, gevolgd door ‘proactief’ en Wilders' geliefde inleiding om de zoveelste rotte plek in de samenleving aan te wijzen 'Het kan toch niet zo zijn dat...'.

Wij hebben er ook nog een paar:

Ergens een plasje over doen Getver. Haalde de algemene top-15 van Vaagtaal niet, maar stond wel in de top-10 van vrouwelijke stemmers. 

Hands-on is natuurlijk al jaren een dooddoener in personeelsadvertenties, bij voorkeur in combinatie met proactief, gedreven, teamplayer en flexibel. 

Buitengewoon Viel ons de laatste tijd op als populair bijwoord in bankierskringen en onder VVD-politici (‘buitengewoon treurig’, ‘buitengewoon onverstandig’ en ‘buitengewoon verontrustend’), bij voorkeur uitgesproken met lichte aardappel in de keel.

Je, terwijl iemand toch echt over zichzelf praat. Veel gehoord in emo-praatprogramma's en bij sporters (‘Dan komt het op je af, doe je je ding maar dan ben je wel van de kaart ja.’)

Duurzaam Deze kunnen we ook echt niet meer horen. Wat is er allemaal wel niet duurzaam? Landbouw, productie, toerisme, ondernemen, bouwen, beleggen, wonen, zelfs sparen is tegenwoordig duurzaam.

Gaat het helemaal worden/Gaat heel groot worden Veel gebezigd door trendwatchers met name als het gaat over hippe social networksites en Twitter (OK, wij zijn ook schuldig).

Pieken Veel te horen bij de deelnemers aan live-shows als So you think you can dance en X-factor, op de schaatsbaan, maar ook het ministerie van Economische Zaken noemt zijn gebiedsgerichte economische agenda ‘Pieken in de Delta’.

Vult u vooral lekker proactief dit lijstje aan.

Uitslag Vaagtaal-verkiezing 2009