1ste aflevering Bij ons in de BV: 1ste claim!

Kalk je een catwalk vol krijtstrepen om succesentrepreneurs in the making kansen te geven hun bizniz te starten, regent het nóg sommaties van opgewonden befjes. Geloof mij, Bij ons in de BV is heus een vrolijk economisch magazine waarin we het (graai)kapitalisme met een knipoog serveren. Maar kennelijk kunnen Remco Voortman en Danny Klomp, de even doortrapte als decadente boefjes visionaire investeerders van Palm Invest, niet lachen om hun eigen streken. Toch haalden we woensdagnacht dit bericht van 925, en ik leg u uit waarom.

Het échte waarom kon u gisteravond gewoon zien om 21.35uur op Nederland 3, toen de eerste aflevering van Bij ons in de BV de ether in geslingerd werd. Maar het komt er op neer dat wij liever in de montagekamer zitten dan in de rechtzaal. We hadden even geen behoefte aan een kort geding, want dan zijn de journalisten van tafel en de juristen aan zet, en dat leidt nooit tot goeie televisie. Waar baseren Voortman en Klomp hun morele verontwaardiging eigenlijk op? Dit zijn hun kreupele argumenten:

1. Voortman en Klomp willen ons verbieden dit bejubelde filmpje te vertonen op de buis. Privacy, weet u wel. De vraag is wat de rechter daar straks van vindt, want de heren worden verdacht van het zoek maken van miljoenen euro van argeloze beleggers. Ze hebben een jaartje in voorarrest gezeten, maar leefden er daarna weer lekker op los. Een merkwaardig nieuwsfeit dat enige toelichting behoeft, dachten wij Bij ons in de Bv.

2. De huiscineast van de heren Klomp en Voortman, Bob Ordelman, claimt het copyright. Helaas vergeet de man dat hij zelf 'The Godfather The Party' heeft afgestaan met het kennelijke oogmerk dat in de openbaarheid te brengen. Sterker, Ordelman beklaagde zich bij advocaat Dion Bartels over een nooit betaalde rekening door Palm Invest en gooide het en passent op een akkoordje met Bartels. In ruil voor €300.000,- zou Ordelman filmmateriaal fourneren dat als basis moet gaan gelden voor Palm Invest, the movie. Daar zouden nogal wat pittige plaatjes tussen zitten. Uit de politiedossiers blijkt dat er filmmateriaal is van feestende Palm Invest klanten en publieke vrouwen, dat zou mogelijk als chantage middel tegen boze beleggers worden ingezet.

En hoe discreet is Voortman overigens? Voortman was (tot zijn arrestatie in januari 2008) trots op zijn artistieke prestatie, en gaf alle bezoekers van zijn verjaardagsfeestje een exemplaar. De man die nu zo hecht aan zijn anonimiteit verspreidde het dus zelf. Curieus.

Wordt het procederen? Laat ons dat hopen, want ik ben wel weer 'ns toe aan een potje beffjes boksen. En tegen twee heren die zelf toegaven miljoenen van beleggers linea recta naar de Bentley-dealer en botenbouwer te hebben gebracht, wil ik het graag opnemen. Wie is hier nu fatsoenlijk bezig?

Nou ja, kijk zelf maar.

Uw (B) presentator