140 Vragen uit sollicitatiegesprekken met Google

Google is natuurlijk heel gaaf en daarom willen heel veel mensen er werken. Helaas, van de 1 miljoen sollicitaties per jaar wordt slechts 0,5% aangenomen ('Nooglers'). Maar u kunt uw concurrenten alvast voor zijn en oefenen met deze 140 interviewvragen.

De vragen die de Product Marketing Manager moet beantwoorden zijn nog redelijk simpel. U moet vooral de taal der marketingpraat spreken en vragen kunnen beantwoorden als 'Wat is een creatieve manier om de merknaam en het product Google te marketen?'. Voor de functie van Product Manager worden de vragen het al wat moeilijker ('Wat is de meeste efficiënte manier om een miljoen gehele getallen te sorteren?') maar de echte nerdvragen zijn uiteraard bestemd voor de Software Engineers ('Write a C program which measures the the speed of a context switch on a UNIX/Linux systeem.' Dit proberen we maar niet te vertalen.)

Hier een paar leuke, voor als u zich verveelt:

  • Hoeveel golfballen passen in een schoolbus?
  • Hoeveel geld zou u vragen om alle ramen in Seattle te wassen?
  • Leg het principe van een database in drie zinnen aan uw achtjarige neefje uit. 
  • Hoeveel keer per dag overlappen de wijzers van een klok?
  • U heeft acht ballen van gelijke grootte. Zeven van de acht ballen hebben hetzelfde gewicht, één weegt meer. Hoe kunt u er achter komen welke bal het zwaarst is? U mag twee keer wegen met behulp van een balans.
  • Waarom zijn putdeksels rond? (Overigens zou deze vraag ook in sollicitatiegesprekken bij Microsoft worden gesteld.)
  • Stel, er is een land waar de bevolking het liefst jongetjes wil en elk gezin net zo lang doorgaat met kinderen krijgen tot er een jongetje wordt geboren. Als er een meisje wordt geboren, gaan ze door met kinderen krijgen, bij een jongetje stoppen ze. Wat is de verhouding van jongens en meisjes in dit land?
  • Leg uit wat de betekenis van "dead beef" is. (Hint: niet te letterlijk denken.) 

De overige 132 staan hier. Antwoorden op bovenstaande vragen bij The Business Insider.

Om alvast in de mood te komen, een filmpje over werken bij Google. (Voorwaarde naast het correct beantwoorden van bovenstaande vragen lijkt het dragen van een bril. Hoe kan het ook anders.)