Privélening Hans Kroon afgelost via Van der Moolen

Oei, de rol die voormalig Van der Moolen-topman Hans Kroon heeft gespeeld bij de ondergang van het bedrijf dat hij ooit groot maakte, wordt steeds dubieuzer. Nu blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad dat hij persoonlijk belang had bij de miljoenenlening die het effectenhuis op zijn advies verstrekte aan mediabedrijf Avalon. Met dat geld loste Avalon namelijk een privélening van Kroon aan een Avalon-dochter af. Toch slim en creatief.

Goed, hoe zit het dan? Van der Moolen sloot eind 2007 een deal met Avalon Media Group om samen Tradex op te richten, een multimediaal beurshandelplatform voor particulieren. Denk aan: internet, digitale tv, speciale zuilen in muziekwinkels (?!), allemaal heel 2.0 en vooruitstrevend dus. Van der Moolen probeerde zo een nieuwe markt aan te boren als online broker voor particulieren. Let wel: tot dan toe heeft Van der Moolen zero, nul zaken gedaan met particuliere beleggers. Hans Kroon is bij verschillende bijeenkomsten aanwezig als adviseur van Van der Moolen. Opmerkelijk want Kroon heeft geen enkele ervaring met schermenhandel waar Van der Moolen zich op toelegt.

In januari 2008 wordt alvast bedrijfsruimte voor Tradex op Schiphol gehuurd bij Digital Media Power (DiMP), dat later door Avalon wordt overgenomen. Van der Moolen sluit een jaarcontract af en betaalt €80.000 voor een ruimte die, pikant detail, nooit zal worden gebruikt. En DiMP is deels van Gaby Kroon, de zoon van Hans, en Hans heeft een paar ton geleend aan het bedrijf van zijn zoon.

Kroon als schuldeiser
De deal die Avalon en Van der Moolen hebben gesloten, houdt in dat Van der Moolen 90% krijgt in Tradex en Avalon 10%. Daarvoor verstrekt Van der Moolen Avalon een converteerbare lening van €6 miljoen die kan worden ingeruild voor een belang van 90% in Tradex en 20% in Avalon. Onderdeel van de deal is dat €750.000 wordt gebruikt om achtergestelde leningen aan de Avalon-dochter DiMP af te lossen. En daar profiteert Hans Kroon als belangrijkste schuldeiser van DiMP weer van. Hij zou een paar ton hebben geïnd. 

Voormalig presidentscommissaris Gerrit de Marez Oyens werd pas in juni op de hoogte gesteld van de lening. ‘Er werd mij voorgespiegeld dat het om een investering ging van €1,5 miljoen. Gezien het risico en de verwachte rendementen heb ik dat goedgekeurd,’ zegt hij in het FD. Als hij er kort daarna achterkomt dat adviseur Kroon meerdere belangen heeft, zet hij naar eigen zeggen een streep door de lening. De Marez Oyens zegt achteraf zijn oren niet te kunnen geloven dat het geleende bedrag juist is opgehoogd. In juli 2008 wordt het hele plan Tradex ineens afgeschoten.

In het jaarverslag van 2008 wordt €1,5 miljoen van de lening afgeschreven als oninbaar. De curatoren zijn deze week begonnen met onderhandelingen met Avalon over de resterende €4,5 miljoen. Avalon zou mogelijk met een tegenclaim komen omdat Van der Moolen zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden.

1e Openbaar Verslag Van der Moolen