Bill Gates vindt de lonen Wall Street "vaak te hoog"

Bill Gates, met $40 miljard de rijkste man ter wereld (maar wel verdiend met zijn eigen bedrijf), zei tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst (want daar wijdt hij zijn leven tegenwoordig aan) dat de salarissen op Wall Street "vaak te hoog" zijn. "Het probleem van hoge beloningen is erg interessant, maar het is een moeilijk probleem om op te lossen."

Gates gaf de schuld aan een Amerikaanse wet uit 1993 waardoor bedrijven salarissen boven $1 miljoen niet langer van hun belastbaar inkomen mochten aftrekken. Daardoor gingen bedrijven enorme aandelen- en optiepakketten aan topmannen uitkeren. "Het was een bad milestone in de controle van topsalarissen toen die $1 miljoen-grens werd ingesteld. Die begrenzing bleek een van de belangrijkste oorzaken te zijn voor het verhogen van beloningen." Hij leek daarmee te waarschuwen dat een nieuwe limiet op bonussen en salarissen wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken. 

Over de financiële crisis zei hij: "Wat er gebeurde was een verrassing voor iedereen en het kwam doordat iedereen zo optimistisch en overenthousiast was. De manier hoe mensen risico's en prijzen waardeerden was compleet buiten proportie."

Zo. Het orakel uit Silicon Valley heeft weer gesproken.

Bekijk de video van Bloomberg: