Move over, Brenninkmeijers: miljonair bouwt grootste huis

Oliebaron Willem Willemstein is groot geworden door groot te denken. Voor zo iemand is woonruimte op maat ook niet zomaar gevonden. Dus bouwt hij in Laren op het voormalige landgoed van de Brenninkmeijers het grootste huis van Nederland. Een fransachtige villa van vijf verdiepingen, in totaal drieduizend vierkante meter woonoppervlak. Kosten: 22 miljoen euro.

Willemstein (400 miljoen euro, zestigste in de Quote-500) dacht in het diepste geheim te werken aan zijn megalandhuis. Alle betrokkenen tekenden een geheimhoudingsverklaring met een boeteclausule. Toch wist De Telegraaf de hand te leggen op de projectplannen van de Bussumse Denc Group.

Petroplus
Villa Willemstein wordt in Franse stijl opgetrokken. En pierre, met van die authentieke keien. Vijf verdiepingen, waarvan twee onder de grond. Een twee ton kostende thuisbioscoop en in de bovenste kelder een inpandig zwembad. Alles bestuurd door zo'n elektronische majordomus met gegarandeerde geheimhoudingsplicht.

Willemstein (52) maakte in 2006 en 2007 een dubbele klapper toen zijn oliemaatschappij Petroplus voor de tweede keer naar de beurs ging. Met de opbrengst - zo'n 210 miljoen euro - beheert hij sindsdien zijn eigen investeringsmaatschappijen. Die gezien zijn Quote-notatie ook aardig draaien.

Brenninkmeijers
Vergeleken met zijn vermogen vallen de bouwkosten van zijn droomhuis eigenlijk mee: 22 miljoen euro, maar dat is exclusief de 7,25 miljoen die Willemstein in 2007 voor het landgoed betaalde aan C&A-familie Brenninkmeijer. Het oude landhuis van de confectiemagnaten ging toen meteen tegen de vlakte.

De Bussumse projectontwikkelaar Denc bouwt op het Larense perceel nu een huis waar Willemsteins ego wél in past. En met zeshonderd vierkante meter per verdieping komt Willemsteins interieurontwerpende echtgenote Yolanda de overgang ook wel door.