Nieuw bod op Saab en 00's slechtste decennium voor beleggers OOIT [het nieuws van 529]

Dit gebeurde er terwijl u sliep. Spyker doet GM een offer they can't refuse voor Saab en hedge fund-baasje verdient dit jaar $2,5 miljard. Dat is een stuk meer dan de gemiddelde belegger in het afgelopen decennium dat het slechtste OOIT was in de geschiedenis van de beurs. In twee minuten leest u alles wat u moet weten.

[Ondernemen]

Spyker doet nieuw bod op Saab - Zondag heeft Spyker Cars een nieuw bod gedaan op Saab, twee dagen nadat General Motors, eigenaar van Saab, aankondigde het Zweedse bedrijf definitief te willen sluiten. De Russische aandeelhouders Vladimir en Alexander Antonov doen niet mee in het nieuwe bod. Daardoor zou het belangrijkste obstakel voor een overname van het Zweedse automerk zijn weggenomen. GM zou namelijk niet willen dat nieuwe technologie naar Rusland zou wegvloeien. Het Financieele Dagblad, Financial Times 

'Shell zet olievelden Nigeria te koop' - Olieconcern Shell is van plan olievelden in Nigeria ter waarde van $5 miljard te verkopen. Shell zou een beetje genoeg hebben van het voortdurende geweld, brandstichting en diefstal. Ook de strengere voorwaarden voor buitenlandse oliemaatschappijen in Nigeria spelen een rol. Twee Chinese staatsbedrijven zouden de olievelden wel zien zitten. The Times

NRC verkocht aan Egeria en Het Gesprek - De redacties van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl hebben ingestemd met de verkoop van hun titels. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en de televisiezender Het Gesprek de veiling hadden gewonnen. Egeria krijgt 80 procent en Het Gesprek 20 procent van de aandelen in een nieuw te vormen bedrijf. NRC Handelsblad


[Binnenland]

Flinke vertragingen door winterweer - Een beetje sneeuw en Nederland ligt uiteraard meteen plat. Honderden reizigers zijn gestrand op Schiphol, bussen verlaten de remise niet, treinen zijn vertraagd en rijden volgens een speciale dienstregeling. Het KNMI waarschuwt voor gladheid en verwacht nog wat sneeuw vandaag. AD

Zeilmeisje Laura (14) weer terecht - Waar is het publiciteitsgeile zeilmeisje Laura gebleven? Die vraag hield de gemoederen sinds vrijdag bezig. Was ze ijszeilen of gewoon weggelopen? Laura had het wel gezien met de sneeuw en had als echte globetrotter het vliegtuig naar Sint Maarten gepakt om lekker te chillen. Helaas was dat van korte duur en werd ze zondagavond aangehouden. De Telegraaf


[Beleggen]

De 00's slechtste decennium OOIT voor beleggers - Met het ploffen van zowel de dotcom-bubbel als de kredietcrisis was het geen al te best decennium voor beleggers. Sinds 2000 hebben aandelen die werden verhandeld op de New York Stock Exchange gemiddeld 0,5% per jaar verloren, rekende een professor van Yale University uit. Zelfs in de jaren '30 ging het beter (-0,22% per jaar). Niet zo handig dus voor degenen die hun pensioen of hypotheek gedeeltelijk in de beurs stopten. De jaren negentig, met een gemiddelde plus van 17,6% per jaar waren het beste decennium ooit. The Wall Street Journal

Hedge fund baasje verdient $2,5 miljard - Het wordt een zeer gelukkig kerstfeest voor hedge fund-baasje David Tepper. Met zijn hedge fund Appaloosa Management kocht hij in februari en maart onder meer afgedankte bankaandelen op zoals Bank of America (toen $3,- nu $15,-) en Citigroup (toen minder dan $1,- nu rond $3,40). Dat leverde zo'n $7 miljard winst op waarvan hij $2,5 mia op zijn privé-rekening bijgestort krijgt. The Wall Street Journal