Jan-Dirk Paarlberg probeert paragnost uit verpleeghuis bevrijden

Zo word je dus rijk: laat je adviseren door een hoogbejaarde, onder toezicht gestelde, wilsonbekwaam verklaarde paragnost. Dat is in elk geval hoe stenenschuiver Jan-Dirk Paarlberg het doet. Maar de 87-jarige paragnost Wolf Manus zit sinds een aantal maanden ‘gevangen’ in een geriatrisch verpleeghuis in Buitenveldert (dat klinkt inderdaad als een tautologie). Tijd voor een Free Manus-actie dus.

Paarlberg zou de man die hem met behulp van de sterren en tarotkaarten op zakelijk gebied adviseert namelijk maar wat graag willen ‘bevrijden’, als we De Telegraaf vandaag moeten geloven. (En dat doen wij uiteraard.)

Vorige maand probeerde een groep vrienden van Manus de rechter te overtuigen een andere bewindvoerder aan te stellen en Manus naar huis te laten gaan. De kantonrechter wees het verzoek echter af omdat niet Manus de rekening van advocaat M. Moskowicz jr. betaalde maar Paarlberg. De rechter vroeg zich af in hoeverre de advocaat nou eigenlijk namens de paragnost sprak. Manus is zelf namelijk ook niet echt onbemiddeld (schatrijk zelfs, wordt beweerd).

Manus, ooit beroemd geworden onder de naam Max Delphi, is overigens niet zomaar een paragnost. In zijn hoogtijdagen bevonden zich onder zijn cliënten leden van het koningshuis, Neelie Kroes en de vermoorde Willem Endstra (hé, da's ook toevallig). 

Paarlberg laat de helderziende ondanks zijn aftakelende geestelijke gezondheid niet vallen en liet hem onlangs nog naar zijn kasteel vervoeren om ‘de kaarten te leggen’. Wellicht om eens te horen of hij zijn toekomst binnen de beschutting van vier ongezellige celmuren gaat doorbrengen of toch gewoon op de ridderhofstad Bolenstein? ‘Paarlberg heeft hem recent nog twee keer meegenomen naar zijn kasteeltje om de toekomst te laten voorspellen. Moet je voorstellen: zo’n bejaarde baas, die wordt opgehaald om de kaarten te leggen,’ aldus bewindvoerder Hary van Tienen in De Telegraaf.

Maar hoe moet dat nou verder met Paarlberg, want zijn kring met adviseurs dunt langzamerhand uit. In 2007 overleed ook al de beroemde astroloog Simon Suiker die regelmatig Paarlbergs horoscoop trok. (Ook Neelie Kroes zou zich vijftien jaar lang door Suiker hebben laten adviseren, net als Willem Holleeder en Nina (toen nog) Brink. Die er ook nog eens van werd beschuldigd dat ze na zijn dood geluidsbanden met hun gesprekken uit zijn huis had ontvreemd. Onzin natuurlijk.) Misschien heeft Char nog een plekje vrij?