Apple komt met TWEE nieuwe iPhones en gaat AT&T dumpen

The Wall Street Journal mengt zich in het immer verhitte en opwindende iPhone-geruchtendebat met de mededeling dat Apple maar liefst twee nieuwe iPhones aan het ontwikkelen is. Een nieuwe versie van de huidige iPhone die deze zomer uit zal komen (dunner, sneller, gaver etc.) én een nieuw type voor CMDA-netwerken. En dat laatste zou het einde kunnen betekenen van AT&T's monopolie.

CDMA (voor wie het echt wil weten: Code Division Multiple Access, 'een digitale cellulaire technologie die gebruik maakt van breed- spectrumtechnieken' weet Wikipedia te verduidelijken, meer technische details aldaar of bekijk deze leermodule van de CDMA-University) wordt in Amerika gebruikt door Verizon Wireless (en nog een paar anderen), maar de meeste grote carriers zoals AT&T gebruiken GSM. Dus als Apple bezig is met een CDMA iPhone zou dat het einde betekenen van de exclusieve samenwerking met AT&T die nu 43% van de Amerikaanse smartphone users bedient (Verizon 23%).

Hmm, hebben we dat niet eens eerder gehoord? Het lijkt een gerucht te zijn dat eens in de zoveel tijd opsteekt, bijvoorbeeld in mei 2009, februari 2009, september 2008. Maar WSJ baseert zich op 'sources briefed on the matter', dus dan is het waar. Feit is dat een deal met Verizon (91 miljoen klanten) een nieuwe markt voor Apple zou aanboren. Een analist in de WSJ meent zelfs dat het Apple zou kunnen helpen het aantal iPhone-gebruikers in Amerika te verdubbelen. En de service van AT&T is vooral in grote steden vergelijkbaar met die van T-Mobile in Nederland. Crappy dus, en daarom zullen veel klanten graag naar een ander netwerk willen overstappen.

Toch doen sommige bloggers ietwat neerbuigend over het nieuws van The Wall Street Journal (‘lame entry’), want wat heeft de krant nou eigenlijk voor nieuws te melden? John Gruber van Daring Fireball bijvoorbeeld vraagt zich af waarom de krant niets schrijft over 'de A4-family CPU system-on-a-chip, de 960 × 640 dubbele schermresolutie, een tweede camera aan de voorkant of het iPhone OS 4 besturingssysteem'? 'Thanks for the scoop, Yukari Iwatani Kane.'

Gelukkig heeft Gruber blijkbaar wel inside information die hij met ons wil delen. Net als de SmartPhoneMedic die op YouTube een paar dagen geleden al een vermeend nieuw onderdeel van de iPhone toonde, waaruit we na zorgvuldig onderzoek kunnen opmaken dat 'ie toch weer een fractie langer wordt. Halleluja.