Frank Botman: Filosoof of fantast? De BoBo-oorlog continues...

Na het draai- en wurmspektakel tijdens het getuigenverhoor van Cyrte-ceo Frank Botman afgelopen januari hadden we ons verheugd op de voortzetting vandaag. Het viel wat tegen, hij had duidelijk geoefend. Maar terwijl Botman de meeste boobytraps van de advocaten van Marcel Boekhoorn wist te ontwijken, werd de plot in de BoBo-zaak dikker en dikker. Weer doken nieuwe namen op van aandeelhouders in het Telegraaf-concern met wie Botman heeft zitten "filosoferen". Over ondergewaardeerde aandelen in het algemeen hè, niet over een coup bij De Telegraaf. Koest, AFM.

Dit ging vooraf in de BoBo-oorlog:
Marcel Boekhoorn beweert dat Frank Botman, directeur van Delta Lloyd's investeringsboetiekje Cyrte, hem voorjaar 2008 heeft voorgesteld om samen met andere partijen een openbaar bod uit te brengen op de Telegraaf Media Groep (TMG). Boekhoorn hoopte een dubbele klapper te maken. Via De Telegraaf kon hij zich ontdoen van zijn "Persprobleem". En Botman beloofde met een nieuw fonds van 800 miljoen euro te gaan shoppen in Boekhoorns bedrijvenportefeuille - het BoBo-project.

Dus kocht Boekhoorn, geholpen door Botman, voor 55 miljoen euro meer dan 5 procent van de aandelen TMG. Dat was mei 2008. Maar in de maanden daarna volgde geen openbaar bod. Het BoBo-project kwam niet van de grond. De vriendschap viel ten prooi aan de schommelingen - lees: duikvlucht - van het aandeel TMG.

Boekhoorn beriep zich eind 2008 op een mondelinge afspraak dat hij de aandelen tegen kostprijs aan Botman kon verkopen. Botman ontkent zo'n afspraak, er ligt ook niets vast, en nu beweert Boekhoorn - met hulp van drie getuigende vrindjes - dat hij recht heeft op het koersverschil: 30 miljoen euro. Volgens Botman heeft hij alleen toegezegd Boekhoorn uit te kopen bij een eventueel openbaar bod.

Filosoof
In de zaak is inmiddels zo'n beetje ieder element omstreden. Zo verklaarde bestuursvoorzitter Niek Hoek van Cyrtes moederbedrijf Delta Lloyd vandaag dat er helemaal geen sprake kan zijn geweest van een BoBo-project. Van investeringen van die orde van grootte zou hij op de hoogte zijn geweest, aldus Hoek. Bovendien, het beleid was recent nog geswitcht naar minder in plaats van meer niet-genoteerde bedrijven. Zoals die van Boekhoorn.

Hoek had ook een interessante herinnering, aan een bemiddelingspoging van Wilco Jiskoot. De voormalig topman van ABN Amro, thans adviseur van Boekhoorn, stelde hem voor zijn vriend te compenseren met call opties TMG. Hoek: "Jiskoot wilde me in november 2008 spreken over de zaak. Ik kende hem uit zijn tijd bij ABN. Met die call opties had Boekhoorn een kans zijn geld sneller terug te verdienen. Ik ging akkoord als het Cyrte niets zou kosten." Volgens Hoek wezen Boekhoorns juristen de oplossing af.

De ook opgetrommelde directeur Beleggingen van Delta Lloyd Alex Otto verklaarde dat hij zeker op de hoogte was geweest van serieuze plannen om een openbaar bod op TMG uit te brengen. Botman heeft het er nooit met hem over gehad, dus waren die plannen kennelijk niet serieus. Ja, er kan "gefilosofeerd" zijn - een uitgesproken hobby van Botman. "Maar dat gaat dan hoogstens over een mogelijke onderwaardering van een aandeel," aldus Otto.

Of Fantast?
Toch waren volgens Boekhoorns advocaten de filosofeeravondjes van Botman drukker bezocht dan hij tot nog toe beweerde. Hans van Vechgel, Kruidvat-familie De Rijcke, de Luxemburgse vermogensbeheerder Fidessa. Botman gaf dat vandaag ook toe, maar zei dat ze over van alles filosofeerden. "De toestand van de wereld" bijvoorbeeld, en van verschillende sectoren. Ook over TMG? Ja, ook over TMG. Over een openbaar bod misschien? Dat kon Botman zich dan weer niet herinneren.

Cyrte had na maart 2008 alle plannen voor een coup bij het Telegraaf-concern laten varen, beweerde Botman opnieuw. Ja, hij gaf "presentaties" bij aandeelhouders en investeerders over TMG. Maar de precieze inhoud? Daar is dat falende geheugen weer.

Toch werkte dat geheugen beter dan de vorige keer. Zo wist Botman vandaag weer wat precies zijn afspraak met Boekhoorn over diens aandelen TMG. In plaats van de belofte Boekhoorn uit te kopen bij een openbaar bod, herinnerde hij zich nu weer dat het ging om "doorrollen". "Tijdens het filosoferen spraken we wel over de doorrolmogelijkheid in een niet-beursgenoteerde omgeving. Dat is wat ik bedoelde." Aldus Botman.