Rond de wereld vliegen op zonne-energie [VIDEO]

Mensen zijn al in een vliegtuig, helikopter, luchtballon, fiets, en zeilboot de wereld rond gegaan, dus het wordt moeilijk om iets nieuws te verzinnen. Gelukkig zijn er nog een paar opties over. Een groep pioniers onder leiding van Bertrand Piccard, de eerste man die als eerste non-stop rond de wereld vloog in een luchtballon, wil nu rond de wereld vliegen in een vliegtuig die alleen wordt aangedreven door zonne-energie.

In Zwitserland maakte het vliegtuig met een spanwijdte van ruim 63 meter zijn eerste testvlucht van bijna anderhalf uur. Het vleugels zijn zo breed, omdat deze plaats bieden aan bijna 12.000 zonnecellen. Deze leveren genoeg energie om vier 10 pk sterke motoren aan te drijven. Met 40 paardenkrachten zou u ontevreden zijn in uw leasebak, maar blijkbaar is het wel genoeg om een 1600 kilo zwaar vliegtuig in de lucht te houden.

Het vliegtuig waarmee nu gevlogen wordt, is nog een prototype. Voor de daadwerkelijke recordpoging willen de onderzoekers een groter toestel bouwen met een spanwijdte van meer dan 80 meter. De recordvlucht wordt dat ook niet op 1200 meter gevlogen zoals nu het geval is, maar op een hoogte van 12.000 meter. De grote uitdaging ligt in het feit dat er genoeg energie moet worden opgeslagen om door te vliegen in het donker.

2012

In 2012 hopen de waaghalzen zo ver te zijn en moet het uiteindelijke model eerst een trans-Atlantische vlucht maken, om vervolgens ook als eerste op zonne-energie aangedreven vliegtuig rond de wereld te cruisen. Richard Branson zou jaloers zijn op zo'n stunt.