Investeren volgens Warren Buffett, samengevat in 5 tips en 450 woorden

Goed, Warren Buffett is volgens Forbes dan weliswaar niet meer de op één na rijkste man ter wereld (wel de op twee na), maar nog altijd goed voor $47 miljard. Over zijn strategie zijn inmiddels boekenkasten vol geschreven, 925 geeft gewoon een samenvatting in 5 tips. Uiteraard na een doorwrochte wetenschappelijke analyse van de meest inspirerende quotes van het orakel van Omaha.

Blijf uit de buurt van de kudde
Een van Buffetts motto’s is “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”. Volgens Buffett krijgen de meeste mensen pas interesse in een investering als iedereen geïnteresseerd is, en dan bent u dus te laat. "You can't buy what is popular and do well." Laat de kudde los en trek uw eigen plan. Helaas blijkt uit onderzoek dat 95% van de beleggers de markt niet kan verslaan. Om dit echt goed te kunnen doen is veel tijd, kennis en inzicht nodig.

Negeer het dagelijkse nieuws
Buffett adviseert het dagelijkse nieuws te laten voor wat het is. “We hebben geen dagelijkse update nodig van onze posities in See’s of H.H. Brown (100% eigendom van Buffett) om te weten of het goed met ons gaat. Waarom zouden we dan een dagelijks bericht nodig hebben over ons belang van 7% in Coke?”, schreef Buffett in 1993 in een brief aan zijn investeerders. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beleggers die niet op de hoogte zijn van het dagelijkse nieuws het beter doen dan zij die een constante nieuwsstroom volgen. Dit wil overigens niet zeggen dat u ongeïnformeerd als een dolle moet gaan investeren.

Ken uw zwakheden
"It's better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you'll drift in that direction," adviseert Buffett. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de mensen denken dat ze beter, slimmer en grappiger dan gemiddeld zijn, wat statistisch helaas onmogelijk is. Als belegger is het beter je valkuilen te kennen en je te laten adviseren door mensen die er meer van weten. Hoewel u daar ook mee op moet passen, want adviseurs kunnen uiteraard ook lijden aan zelfoverschatting. Bovendien, als ze het zo goed weten waarom zijn ze zelf dan niet rijk? Of zoals Buffett opmerkte: "Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway."

Ga voor de lange termijn
Investeren in de lange termijn is een van Buffetts stokpaardjes getuige een groot deel van zijn quotes: "Only buy something that you'd be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years." En: "I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years." Saai, saai, saai, maar ook hier geeft onderzoek de superbelegger gelijk.

Weet wat u koopt
"Risk comes from not knowing what you're doing." Buffett leest naar eigen zeggen honderden jaarverslagen per jaar. Dus als u niet snapt wat een commodity ETF is, doe het dan maar gewoon niet.

Soms kan het leven zo simpel zijn.