10 dingen die u nog niet wist over Goldman-baasje Lloyd Blankfein

Dat hij wordt beschuldigd van fraude, jaarlijks tientallen miljoenen dollars aan bonus opstrijkt en zichzelf ooit vergeleek met God weten we nu wel. Maar wat weet u nog niet over Goldman-opperbaas Lloyd Blankfein?

1. Blankfein werd afgewezen door Goldman
Na zijn studie Rechten aan Harvard ging Blankfein werken bij advocatenkantoor Donovan, Leisure, Newton & Irvine namens wie hij onder meer filmmaatschappijen in Hollywood adviseerde over constructies  om belasting te ontduiken de belastingregels. Begin jaren tachtig bedacht hij dat hij meer geld kon verdienen in de haute finance op Wall Street en solliciteerde hij bij Goldman Sachs. Daar werd zijn CEO-potentieel door de HR-afdeling niet als zodanig opgemerkt en ontving hij een ‘thanks, but no thanks’-brief. Ook Morgan Stanley moest ‘m niet. Dus ging hij maar goud handelen bij commoditytrader J. Aron. Omdat J. Aron kort daarna door Goldman werd overgenomen, kwam hij alsnog via de achterdeur naar binnen. Aldaar ging de carrière steady omhoog; in 1988 werd hij partner, in 2006 CEO.

2. Blankfein groeide op in da hood
Net als zijn entree bij Goldman was Blankfeins jeugd niet echt investment bank material. Niks opgroeien in de suburbs, met een nanny, countryclub en privéschool: Blankfein werd in 1954 geboren in South Bronx en verhuisde op zijn derde naar de Linden Houses, een sociaal woningbouwcomplex in het bij tijd en wijle ietwat onrustige Brooklyn. Daar ging hij naar de overwegend zwarte openbare Thomas Jefferson High School, de school die in 2007 door de gemeente werd gesloten vanwege ondermaatse prestaties.

3. Blankfeins vader was vrachtwagenchauffeur
De Blankfein-familie was in de jaren tachtig van de 19e eeuw vanuit Oost-Europa naar Amerika geëmigreerd. Er werd goed verdiend in de textielindustrie tot de Grote Depressie toesloeg.  Lloyds vader Seymour Blankfein moest aan de bak als vrachtwagenchauffeur. Toen hij zijn baan verloor, ging hij ‘s nachts post sorteren bij US Postal Service, een topbaan aangezien je niet ontslagen kon worden (toen hij met pensioen ging, werd zijn werk overgenomen door een sorteermachine). Moeders werkte als receptioniste bij een bedrijf dat inbraakalarmen verkocht, "one of the few growth industries in my neighborhood", aldus Blankfein in Time.

4. Blankfein was een klasgenoot van Ben Bernanke
Nee, Blankfein en de grote baas van de FED Ben Bernanke zaten niet samen op de Thomas Jefferson High School, maar studeerden in 1975 tegelijkertijd af aan Harvard (waar Blankfein dankzij een beurs kon studeren). “In their 1975 yearbook, the Fed chief appeared just above a bespectacled Mr. Blankfein, who appeared in a wide-lapel, houndstooth blazer. Mr. Bernanke opted for plaid flannel,” aldus The New York Times. Wellicht mede door hun verschillende opvattingen over mode waren de beide heren niet echt bevriend.

5. Blankfein was kettingroker
Voor zover bekend bevat de meer en minder recente levenswandel van Blankfein geen meldingen van buitenechtelijke affaires, drankgelagen of sekskelders. Afgezien van de SEC-beschuldigingen van mogelijk fraudeleus handelen, is de enige slechte gewoonte die 925 kon ontdekken dat Blankfein vroeger 2 tot 3 pakjes per dag rookte en dat hij te dik was. Roken doet ‘ie niet meer en zijn gewicht houdt hij tegenwoordig op peil door hardlopen en zwemmen. Boring.

6. Blankfein is dol op geschiedenisboeken
Op Harvard deed Blankfein een major geschiedenis en hij zou op vakantie minstens vijf boeken over geschiedenis meenemen.

7. Blankfein vindt zichzelf de leukste thuis
Blankfein mag graag grapjes maken. Ook alweer een overblijfsel van zijn staatvechtersjeugd, want  "you were either a great athlete or funny and entertaining, and I decided to go with funny and entertaining". Hier wat legendarische voorbeelden van zijn scherpe oneliners. 1. Zijn antwoord op de vraag waarom hij is afgevallen en zijn baard heeft afgeschoren (OMG, hij had een baard?!): “I wasn’t going to make myself taller.” (Blankfein is namelijk maar 1,70) 2. Tegen de fotograaf van de New York Times zei hij: “If I’d known you were coming, I’d have had my hair done.” (HAHAHA, want Blankfein is namelijk KAAL). Zo moet ook zijn opmerking geïnterpreteerd worden dat hij "Gods werk" zou doen. Dat niemand dat snapt, joh...

8. Blankfeins vuilnis wordt opgehaald op maandag, woensdag en vrijdag
Onwaarschijnlijk dat Mr. en Mrs. Blankfein zich met een dergelijke trivialiteit als de vuilnis zullen bezighouden, maar drie keer per week komen de vuilnismannen langs bij 15 Central Park West. Daar woont het echtpaar namelijk, op nummer 16a en 17a, waarvoor in 2007 zo’n $26 miljoen werd neergeteld. Maar dan zijn Sting en Denzel Washington wel je buren. Een jaar later werd er voor $700.000 nog een optrekje voor het personeel bijgekocht. O ja, en ze hebben uiteraard een huis in The Hamptons.

9. Blankfein heeft drie kinderen en een licht hysterische vrouw
Blankfein is al bijna dertig jaar getrouwd met voormalig advocate Laura Jacobs (zie hier de huwelijksaankondiging uit 1983 in The New York Times). Naar verluidt zou ze hard hebben gehuild toen Blankfein zijn carrière als corporate tax lawyer opgaf om goudhandelaar te worden. Ze hebben drie kinderen: Alexander, Jonathan en Rachel. Alexander en Jonathan zouden inmiddels ook op de loonlijst staan bij Goldman. Uit documenten van de SEC blijkt dat 'een zoon' van Blankfein in 2009 als non-executive $155.000 per jaar verdiende. Laura belandde vorig jaar nog op Page Six van de New York Post omdat ze zou hebben voorgedrongen bij een charity event. Ze zou zelfs hebben geschreeuwd omdat ze moest wachten. Oeioeioei.

10. Blankfein is intuïtief, soms fanatiek en vaag
Het Jupiter vierkant Uranus Neptunus Mercurius staat in zijn Weegschaal dus Blankfein is intuïtief, soms fanatiek en soms wat vaag. Hij heeft ook een obsessief nauwgezette Saturnus in Schorpioen in een gedisciplineerde en soms meedogenloze sextiel van Mars in de money-making Steenbok. De sterren voorspellen zijn toekomst hier.