Gered door de EU-bailout: Barclays, ING en ja hoor, Fortis

De Grieken kunnen weer opgelucht de belasting ontduiken met €60 miljard 'betalingsbalansfaciliteit', €440 miljard garanties van de EU en nog €250 miljard fondsen van het IMF als backup. Ook de Europese banken kunnen ontspannen nu een debacle à la Lehman voorlopig lijkt te zijn afgewend. Grote risico's liepen Dexia, Barclays, Société Générale, BNP Paribas, Deutsche Bank en ja hoor, ING en Fortis - altijd goed voor een paar riskante investeringen hier en daar.

Inderdaad vertrouwde namen. Volgens de zwaar besnorde en bebrilde columnist Jim Jubak van Money Shows zijn het allemaal banken die eerder met overheidssteun van een financiële ondergang moesten worden gered (op Deutsche Bank na dan, maar die kreeg weer geld van AIG, u weet wel dat zwarte gat waar plus minus $180 miljard in werd gekiept).

De Europese banken en verzekeraars hebben samen zo'n €190 miljard in Grieks staatspapier zitten, waarvan 25% in handen van Franse banken is (vandaar het vreugdesprongetje van de CAC40 van bijna 10% gisteren), 20% van Zwitserse banken en 15% van Duitse banken. Maar ook het Nederlandse bankwezen doet lekker mee met iets minder dan 3% en hoeft alleen de Amerikanen (5%) en Britten (3%) voor zich te dulden. Voor de Nederlandse banken gaat het om een bedrag van €9 miljard.

Koplopers zijn ING en Fortis die respectievelijk €3 miljard en €4,3 miljard in Griekse schulden hebben geïnvesteerd. Vooral Fortis loopt flink risico als de crisis overslaat naar andere landen zoals Portugal waarvan Fortis €3,2 miljard staatsobligaties bezit. ING moet dan weer oppassen met Spanje (zie grafiek hieronder).

De Europese banken en verzekeraars bezitten volgens Businessweek samen bijna €655 miljard aan Spaans staatspapier en nog eens €200 miljard aan Portugees.

Grafieken via BusinessInsider.com (lees ook Here's Who Just Got Their A$$ Saved By The Huge Euro Bailout)