Gaat Angela Merkel de euro kaputt maken?

Angela Merkel en de Duitse toezichthouder BaFin gingen gisteravond over tot een solo kamikaze-actie door een verbod in te stellen op naked short selling én CDS-handel in Europese staatsleningen. Plus de aandelen van tien grote Duitse financiële instellingen. Tot grote vreugde van...euh... Van wie eigenlijk?

In elk geval niet van beleggers. De Europese beurzen gingen vandaag eensgezind naar beneden (rond 10.30 stonden de AEX, Dax en Cac-40 op een verlies van tussen de 2 en 2,4%). De Amerikaanse en Aziatische beurzen vonden er ook weinig aan (Dow sloot gisteren op -1%, de Nikkei stond vanochtend op -0,5%).

De euro zakte aan het begin van de ochtend tot 1,2185 dollar, het laagste niveau sinds april 2006. Merkel merkte vanochtend in een toespraak in de Bondsdag dan ook scherp op dat de ‘euro in gevaar is’. En: ‘Als we dit gevaar niet aanpakken, dan zijn de consequenties voor ons in Europa niet te overzien.' Nu is de val van de euro uiteraard al langer aan de gang, maar wellicht dat haar solo-besluit nou niet echt bijdraagt tot de stabiliteit van de munt?

De bloggers van The Business Insider konden ‘Germany’s Giant Blunder’ niet geloven (‘Does This Woman Have Any Idea What She's Doing?’) en schreven dat ‘German Political en Financial Leaders Have Taken Incompetence To A New Level’. Maar ook de immer genuanceerde Economist merkte op dat Merkels actie ‘just seems stupid’.

Vraagtekens
Uiteraard zijn er morele vraagtekens te plaatsen bij de praktijken van short gaan, maar om daar ineens, eenzijdig een einde aan te maken lijkt onterecht. Ten eerste zorgt het voor angst dat meer nogal willekeurige besluiten van overheid de markt op zijn kop kunnen zetten.

Ook ontstaat de angst dat de Duitse regering meer weet dan de markt. 'Als er een geheim is, dan is het zeker geen positief geheim,' zegt Rabobank in een analistenrapport. ‘De Duitse ban geeft het idee dat de overheden een groter probleem signaleren dan aan de oppervlakte zichtbaar is, waardoor meer angst en nervositeit in de markt ontstaan', zegt Greg Gibbs, valutastrateeg bij Royal Bank of Scotland. 'Als je geen obligaties en aandelen in Europa kan verkopen, dan blijft er niets anders over dan de euro van de hand te doen.'

Eerst doen
Eveneens geeft de Duitse actie een flinke knauw aan het toch al niet al te sterke imago van een eensgezind Europa. Merkel probeert nu ook andere landen mee te krijgen in haar verbod, maar meestal werkt eerst doen en dan overleggen niet heel gunstig. Waar blijft de ECB? vraagt een blogger van DFT.nl zich dan ook terecht af.

Daarnaast lijkt het verbod zich tegen de verkeerde te richten. Speculanten de boosdoeners? Zijn het uiteindelijk niet de regeringen van Griekenland, Spanje en Portugal die hun financiën niet op orde hebben? En was een van de grote gokkers op het defaulten van Griekenland niet de staat-gecontroleerde Hellenic Post Bank?

via Wolfram Alpha