7 Voorbeelden hoe YouTube een carrière kan maken (of breken)

Tenzij u de afgelopen jaren onder een steen heeft doorgebracht, mag het geen verrassing zijn dat je dankzij YouTube heel groot kan worden. Dus hier nog even een paar leuke voorbeelden. (Staat open voor aanvulling, ondanks dat user generated content nogal 2008 is).

Toch opmerkelijk voor een videokanaal als YouTube dat het de carrières heeft geholpen van mensen die je doorgaans liever hoort dan ziet. Zoals boegbeelden Paul Pots en Susan Boyle. Maar van hun muziek krijgen we hoofdpijn dus dan kijken we hier toch liever naar de video van hun Taiwanese look-alike Lin Yu Chun (m). 'Litte Fatty' zoals hij ook wel wordt genoemd heeft inmiddels een platencontract met Sony getekend.

Minstens zo schattig is de Britse prepuber Shaheen Jafargholi die zo veel indruk maakte met zijn optreden in Britain's Got Talent dat hij op Michael Jacksons herdenking mocht zingen. Waar meer dan 50 miljoen mensen naar keken.

We kennen Bulgarije vooral als exportland van hardhandige metselaars, maar er zit nog veel meer talent.  Helaas heeft Valentina Hasan met haar Bulgaarse interpretatie van Mariah Carey's Can't Live Without You ('Ken Leeeee') nog steeds geen platencontract. Maar met 14 miljoen views biedt het wel kansen voor een glansrijke carrière in het schnabbelcircuit.

Ook ons eigen Esmée Denters brak door op YouTube dankzij haar met getroubleerde blik gezongen tranentrekkers. Ze mocht bij Oprah aanschuiven en heeft Justin Timberlake onder speeddial. Toch knap, gezien onderstaande video.

Miss Teen South Carolina mocht in de race om de titel Miss Teen USA 2007 antwoord geven op de vraag: 'Recent polls have shown a fifth of Americans can't locate the U.S. on a world map. Why do you think this is?' Ze combineert tegenwoordig tv-werk met een studie aan de Appalachian State University. (Probeer die maar eens op de kaart aan te wijzen.)

Eva Jinek was gewoon een leuke blonde meisje van Het Grote NOS Journaal, maar werd pas echt groot met haar boobies-video. Ook Mosko vond het allerminst abject.

Rita Verdonk gaat natuurlijk premier worden dankzij haar inmiddels al legendarische video.

Bekijk ook de tien meest bekeken video's op YouTube van de afgelopen vijf jaar.