US Customs doet PR-stunt en walst 7000 nep-Rolexen plat [FOTO's]

Met veel gevoel voor PR en drama heeft de Amerikaanse Douane opdracht gegeven 7000 nep-Rolexen op weinig subtiele wijze (met een stoomwals) te vernietigen. En daar een foto van laten maken. Opdat alle Chinese boefjes het NOOIT meer zullen wagen. Zo, die zit.

De 7.000 nepklokkies waren vorig jaar in Philadelphia onderschept na een groots opgezet onderzoek van de Douane in samenwerking met Rolex. Er werden in totaal 24.000 Rolexen ingenomen en genoeg materiaal om nog eens een miljoen horloges te maken. Het grote brein hierachter was de illegale-Rolex-fabriqueur Binh Cam Tran (53), in het paradijs der nep ofwel de New Yorkse Canal Street beter bekend als 'The Rolex Guy' . Volgens Rolex USA was hij een van de grootste producenten van nep-Rolexen in Amerika.

Tran importeerde losse onderdelen (onder meer vanuit zijn eigen fabriek in Hong Kong) om ze in een werkplaats in Philly in elkaar te knutselen. Dat deed 'ie uiteraard niet zelf, maar dat liet hij zijn (eveneens illegaal geïmporteerde) Vietnamese familie doen terwijl hij zelf in een van zijn vele Lexussen rondreed. Tran was gespecialiseerd in de Rolex Diver die normaal gesproken $10.000 kost, maar via hem voor een zacht prijsje van tussen de $25 en $100 van de hand ging. Vorig jaar werd de Vietnamese Amerikaan (die zich overigens vaak voordeed als de Chinees Benny Chen) ingerekend. Hij zit een straf van zes jaar uit en hij moet een boete van $2.273.000 aan Rolex betalen.

Mocht u overwegen zelf zo'n klokkie aan te schaffen en de prijs van $25 zet u nog niet aan het denken, dan zijn hier nog wat tips om echt van nep te onderscheiden.

7.000 nep-Rolexen before...

...(work in progress vooraanzicht...

...en van opzij)....

...en after.

[Foto's via Philly.com en Luxist.com]