Begrotingstekort stijgt en Engeland als wereldkampioen ramp voor boekies [het nieuws van 529]

Dit gebeurde er terwijl u sliep. Het Nederlandse begrotingstekort voor 2010 groeit naar 6,6 procent. Onder andere het Europese reddingsplan voor Griekenland zorgt er voor dat de eerdere voorspellingen van 6,3 procent niet meer kloppen. Verder zou Engeland als wereldkampioen het slechtste scenario zijn voor de bookmakers en kopen criminelen duizenden staatsloten met gestolen creditcardgegevens. In twee minuten leest u alles wat u moet weten.

[Groot geld]

Overheidstekort hoger dan verwacht – Nederland komt toch iets meer geld tekort dan eerder werd verwacht. Uit de Voorjaarsnota van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager blijkt dat het gat op de begroting in 2010 6,6 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. Volgens eerdere berekeningen van het CPB kwam dat getal nog op 6,3 procent uit. Het tekort valt hoger uit door het Europese reddingsplan voor Griekenland en tegenvallende inkomsten en gasbaten. Elsevier

Chinese stakers krijgen bijna kwart extra – Staken werkt. In ieder geval wel in China. Daar krijgen stakende werknemers van een Hondafabriek nu een loonsverhoging van 24 procent. De arbeiders legden op 17 mei het werk neer en sindsdien liggen vier fabrieken stil door een gebrek aan onderdelen. De werknemers eisten 53 procent meer salaris, waarmee het loon op ongeveer 337 dollar per maand uit zou komen. Het grootste deel van de werknemers ging akkoord met de 24 procent die Honda aanbood en is weer aan het werk gegaan. Een kleine groep blijft zich nog verzetten en hoopt op een beter bod. Wall Street Journal

Prudential gevangen tussen twee vuren - De deal tussen AIG en Prudential over de verkoop van AIG-dochter AIA dreigt op de klippen te lopen. AIG geeft aan dat het niet onder de verkoopprijs van 35,5 miljard dollar wil gaan zitten, maar opstandige aandeelhouders van Prudential eisen dat er nog zeker vijf miljard van het prijskaartje af moet voordat zij met de deal instemmen. Volgens ingewijden heeft Prudential nog tot morgen om de aandeelhouders een nieuw voorstel voor te leggen. The Times & Bloomberg

China remt groei economie af – De Chinese economie is in mei weer gegroeid, maar wel op een langzamer tempo. Dat staat in onderzoeken van de overheid en HSBC. Hieruit blijkt dat de maatregelen die de overheid heeft genomen om de groei in te dammen succesvol zijn. Naar verwachting groeit de Chinese economie dit jaar met ongeveer tien procent, waardoor het land Japan ergens dit jaar inhaalt als tweede economie ter wereld. De Verenigde Staten blijven nog steeds de grootste economie houden. New York Times

Google start eigen beursvloer – Internetgigant Google neemt het heft in eigen hand als het om vermogensbeheer gaat. De zoekmachine heeft een aantal handelaren en analisten in dienst genomen om de 26,5 miljard dollar van het bedrijf te beheren. Hiermee wil Google het rendement op het eigen geld verbeteren. Hoeveel het concern nu aan de investeringen verdient, is niet bekend. Analist Aaron Kessler van ThinkEquity gokt op ongeveer 2,5 procent. Dat is meer dan dat concurrenten Yahoo! en Amazon weten te realiseren. Businessweek


[Sport & spel]

Engeland wereldkampioen ramp voor bookies – Britse bookmakers zouden niet blij zijn met een eindoverwinning van het eigen team op het komende WK. Ierlands grootste gokkantoor Paddy Power Plc heeft berekend dat een winst van Engeland op favoriet Spanje in de finale de slechtste uitkomst voor de bookies kan zijn. Omdat  disproportioneel veel vaderlandslievende Engelsen geld op het eigen team zetten, moet bij die uitslag het meeste worden uitbetaald. Bloomberg


[Law and order]

Criminelen kopen duizenden staatsloten - Een groep cybercriminelen heeft geprobeerd het geluk naar hun hand te zetten door bergen staatsloten te kopen met gestolen creditcardgegevens. "Zeker één persoon heeft via internet achtduizend loten gekocht voor een bedrag van twee ton", zegt Frank Engelsman. Hij is directeur van particulier financieel recherchebureau UltraScan, dat de fraude heeft ontdekt. Volgens hem werd de fraude niet op tijd gesignaleerd. In april werd deze gemeld bij de afdeling Processing & Security van de Staatsloterij, maar de financiële directie en de woordvoerder waren hier gisteren niet van op de hoogte. Of de criminelen nog flink in de prijzen zijn gevallen, is niet bekend. Financieele Dagblad