Apple opent de aanval op stoute sms'jes

Sexy sms’jes rondsturen met uw iPhone is straks een stuk lastiger. Apple heeft het patent bemachtigd op het filteren van “aanstootgevende” tekstberichten. Officieel heet het “Text-based communication control for personal communication device”, maar in de praktijk gaat het kuise Apple vooral het fenomeen “sexting” bestrijden.

Apple vroeg het patent al in 2008 aan en kreeg 'm onlangs toegekend. Twee jaar later bestaat er nog altijd geen methode om sms’jes te filteren. Het patent geeft in de beschrijving als voorbeeld onze arme kinderen die we moeten beschermen. “Children may send or receive messages (intentionally or not) with parentally objectionable language.”

Preuts
Moraalridder Steve Jobs heeft met het patent dus dé oplossing in huis voor ouders wiens kinderen maar niet willen stoppen met sexting. Eerder blockte Apple al allerlei iPhone-apps vanwege illustraties met zoenende mannen. Helemaal van deze tijd!

De software werkt op basis van een lijst met stoute woordjes. In sommige gevallen blokkeert je iPhone de hele sms, andere keren censureert de telefoon alleen specifieke termen. Ouders kunnen zelf de strengheid van de filter instellen (“zoon, je bent nu 16, dus ik schroef ‘m een stukje omlaag, veel plezier”). Maar ze kunnen natuurlijk ook op hun eigen iPhone ervoor kiezen sexting te weren – wie wil dat nou niet?

En nu?
TechCrunch vond het patent als eerste en merkt op dat pubers ongetwijfeld een creatieve manier zullen vinden om de filter te omzeilen. De overbezorgdheid van Apple kan zelfs weleens een leuke impuls geven aan jeugdtaal.

Ook leuk: deze zomer bleek dat iPhone-bellers meer sekspartners hebben dan gebruikers van andere mobieltjes. Misschien dat de sextingfilter juist tot meer afspraakjes in real life leidt, anders kan hij desastreus uitpakken voor de iPhone-fanboys en girls.