Modellen vernietigen het anonieme internet as we know it

Op een donker zoldertje het internet afstruinen en overal anonieme reacties achterlaten waarin je mensen uitscheldt. Het is voor velen een dierbare hobby en eigenlijk is het internet niet voor te stellen zonder onnodig kwetsende comments. Toch lijkt het einde in zicht. De boosdoeners: modellen.

Internet bestaat al een poosje niet meer uit losse, duistere uithoeken waar je kan doen en laten wat je wil. Dankzij de social networks van web 2.0 raakt alles in elkaar verweven. Maar een regisseur de huid vol schelden op IMDB, of een internationaal conflict beginnen in de reacties van een YouTube-filmpje moet gewoon kunnen. Niet?

Whore!
HELL NO!”, riep Carla Franklin deze zomer. Het voormalige model dat inmiddels een consultant is met een diploma van Columbia Business School ontdekte dat gemene mensen haar een “whore” noemde in de reactievelden van YouTube. Ene "JoeBoomo8", "jimmyJeanoo8" en "greyspector09" verpestten het daarmee voor de rest van de wereld, want Franklin stapte naar de rechter.

Haar advocaat vond dat als je iets online zegt, je daar ook in het echte leven voor moet durven staan. En… de rechter was het daarmee eens. Google krijgt nu 15 dagen om de namen, adressen en telefoonnummers van de klierige commenters over te dragen. En zodra de eigenaar van YouTube dat doet kunnen de scheldende gebruikers ook een rechtszaak verwachten van mevrouw Franklin.


Ook Liskula Cohen stelt anonieme fanmail niet op prijs

Skank!
Het is daarmee de tweede keer dat Google zo’n zaak verliest van een modelletje. Vorig jaar vond Vogue-model Liskula Cohen een weblog waar zij een “skank” genoemd werd. Dat is ook niet aardig, dus hup, naar de rechter. Cohen kreeg eveneens haar zin. De kwaadaardige blogger bleek in dit geval overigens een vrouw.

Gawker.com deed een niet heel wetenschappelijk rekensommetje en komt tot de conclusie dat elke 0,03 seconden iemand op YouTube “whore” genoemd wordt. Dat gaat nog veel rechtszaken opleveren. Maar belangrijker: het internet zoals wij het kennen is dood. R.I.P. Einde. Arme Al Gore...