Android haalt iPhone in en GM wil $13 miljard ophalen

Dit gebeurde er terwijl u sliep. Android is onder de Amerikaanse consument populairder dan iPhone, GM wil donderdag $13 miljard ophalen en Google klaagt de federale overheid aan.

[Tech]

Android haalt Iphone in - Na goede kwartaalresultaten van Apple heeft Steve Jobs misschien toch iets om zich zorgen over te maken. Volgens verscheidene nieuwe rapporten heeft het besturingssysteem Android het grootste aandeel op de Amerikaanse markt van smartphones. Daarmee is het aantal mobieltjes dat op een Android draait nu meer dan het aantal dat op een Iphone draait. In totaal heeft Android een marktaandeel van 44%, iPhone 23%, en Blackberry 22%. Belangrijk gegeven: het gaat hier om consumptief gebruik. Zakelijk gebruik is niet meegenomen in het onderzoek. Wall Street Journal

TMG doet het rustig aan met Hyves - Telegraaf Media Groep (TMG) is niet van plan om op korte termijn veel te veranderen bij zijn nieuwe internetdochter Hyves. De uitgever zegt dat de acquisitie fors bijdraagt aan de digitale ambities. 'Hyves blijft zijn eigen identiteit behouden. Wij zullen niks geforceerd doen', zo zei TMG-bestuurder Patrick Morley. Het Financieele Dagblad

Hurley stapt op als CEO van Youtube - Mede-oprichter en CEO van Youtube, Chad Hurley heeft laten weten af te treden als CEO van Youtube. Hij zal voortaan de rol als adviseur van het bedrijf op zich nemen. Nadat Google het bedrijf overgenomen had moest Hurley nog 18 maanden bij het bedrijf in dienst blijven. Dit zijn uiteindelijk 4 jaar geworden. Hurley heeft tijdens de bekendmaking laten weten blij te zijn met het feit dat Youtube zijn onafhankelijkheid na de overname door Google heeft kunnen behouden. De reden van zijn vertrek is niet duidelijk gemaakt. Techzine

[Bailouts]

GM wil $13 miljard ophalen - General Motors wil met zijn beursgang aankomende donderdag in totaal $13 miljard ophalen. Dat staat in een prospectus die is uitgegeven. De Amerikaanse regering probeert haar aandeel in GM geleidelijk aan te verkopen en dat opent de deur voor buitenlandse (staats)bedrijven om in de autofabrikant te investeren. Het bedrijf verwacht 365 miljoen gewone aandelen te verkopen van $26 tot $29, goed voor een totaal van $9,5 tot $10,6 miljoen. Daarnaast zal GM nog voor $3 miljoen aan preferente aandelen van de hand doen. Reuters

AIA terug in het zwart - De Amerikaanse verzekeringsgigant is een tijd geleden met miljarden gered door de overheid. Doordat het bedrijf nu terug in het zwart is, bestaat de mogelijkheid dat de staat winst kan halen uit zijn kapitaalinjectie. AIA heeft geld opgehaald door de levensverzekeringstak ALICO te verkopen alsmede heeft AIA een deel ontvangen van een aandelenemissie van moederbedrijf AIG. In totaal heeft AIA bijna $39 miljard ontvangen. CNN Money

[Law and order]

Google klaagt Verenigde Staten aan - De zoekmachine klaagt de federale overheid aan omdat zij geen "volledige en open" concurrentie heeft geboden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zou in zijn uitbreiding van het emailsysteem alleen naar Microsoft als aanbieder hebben gekeken. Google zou daarbij geen kans gegeven zijn om ook een offerte te doen voor de communicatie service die 88.000 ambtenaren dekt. Bloomberg