"Homburg staat nog steeds aan de rand van de afgrond"

In september toonde 925 aan dat vastgoedbaasje Richard Homburg en zijn Homburg Invest niet zo goed kunnen communiceren. En dat bleek dinsdag in een trading update over het derde kwartaal weer het geval. "Alles gaat hartstikke goed!", roept Homburg – terwijl hij "alles gaat bijna failliet", bedoelt.

Bij het lezen van de update op de website van Homburg Invest is het moeilijk het jubelen te onderdrukken. Winst! Marktverbetering! Maar Homburg liegt, lazen wij vanmiddag in onze mailbox. De cijfers kloppen niet, aldus de tipgever die verwijst naar een analyse van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Een samenvatting.

Afsplitsing Canadese portefeuille
Homburg stopte Canadees vastgoed in een separate notering en verdiende daar CAD 145,5 miljoen (zo’n €106 miljoen mee), waar vooral de schuldenlast van CAD 2,2 miljard mee verminderd werd. En volgens Homburg stoppen de zegeningen daar niet, want Homburg’s 33,7 procentbelang in de afsplitsing is in waarde gestegen.

Kanttekening: de beursgang leverde een boekverlies van CAD 151 miljoen op, omdat de boekwaarde bijna tweemaal hoger was dan de opbrengst. "Hierdoor is het eigen vermogen verder afgenomen tot CAD 100 miljoen en bedraagt de solvabiliteit nog maar 4,3 procent."

Oostbloksplitsing vertraagd
Homburg wil aparte noteringen voor het West-Europese en Oost-Europese vastgoed. Dat moest eind dit jaar rond zijn. Gaan ze niet halen, maar Homburg zegt: "We zijn zeer tevreden over de voortgang tot dusver." 

Boekverlies in aantocht?
De balans kan nieuwe boekverliezen niet meer aan. En zo erg is die vastgoedmarkt nog niet aangetrokken. De te koop staande winkelpanden in de Amerikaanse staten Pennsylvania en Massachusetts noemt Homburg dan ook even niet. Verkoop van aandelen in de Canadese afsplitsing is geen optie, want de boekwaarde is fors hoger dan de beurswaarde. 

Positieve herwaardering déjà vu
Homburg schalt de bazuinen vanwege een positieve herwaardering van CAD 13,5 miljoen, die bij de halfjaarcijfers ook al aangedragen werd als "alles komt goed"-factor. 

Inkomsten onder druk
Los van een positieve herwaardering: “De vastgoedopbrengsten bedroegen in het derde kwartaal CAD 27,4 miljoen, tegen nog CAD 41,3 miljoen een jaar geleden.” 

CAD
En die CAD, de Canadese dollar en rapporteringsvaluta van Homburg Invest… De euro is 14,5 procent in waarde gedaald ten opzichte van de CAD. 

Dus.
Homburg Invest doet het al met al nog lang niet zo goed als ze nu naar buiten brengen. "De zogeheten funds from operation – puur het resultaat uit de vastgoedportefeuille exclusief verkoopwinsten – bedraagt over het afgelopen kwartaal CAD 2,5 miljoen negatief. Vorig jaar was dat nog een winst van CAD 2,9 miljoen."

Meer inzichten op de website van de VEB. Weet u nog iets meer, reageer of tip ons!