Vastgoedicoon Lars-Erik Magnusson gegijzeld

Lars-Erik Magnusson heeft een probleempje. De ooit zo fascinerende ondernemer en een van 's werelds rijkste Zweden is nu nog onvindbaar, maar zodra hij gepakt wordt moet hij €100.000 ophoesten.

Internationaal vastgoedinvesteerder Lars-Erik Magnusson (57) was één van de ondernemende helden van de jaren tachtig. In zijn portefeuille zat onder andere Magna Plaza, het winkelcentrumpje achter het Paleis op de Dam.

Ikoon
Zijn Nederlandse gebouwen moest Magnusson in 1999 helaas verkopen aan vastgoedbeleggingsmaatschappij Uni-Invest. Naar verluidt omdat de Zweed uit ’t Gooi massaal investeerde in Russische olievelden en dat niet zo goed ging.

"De verkoop sloot een tijdperk af: het winkelpaleis in het voormalige postkantoor en de man die het ontwikkelde, Lars Magnusson, werden ikonen van de ondernemende jaren tachtig", schreef de Volkskrant in 1999. De naam 'Larmag', zijn vennootschap, heeft nog een opvallend plekje aan de A10, maar van Magnusson hebben we de afgelopen tien jaar vervolgens weinig gehoord (wel van zijn dochter, die haar leven met ons deelde in Echte Gooische Meisjes).

En toen lazen we dit woensdagmiddag in Het Parool: