Somalische piraten: stuur Steven Seagal

Het UWV in Mogadishu heeft voornamelijk vacatures voor flexwerkende nomaden en schaapherders met relevante werkervaring. Veel Somaliërs maken daarom een carrièremove en worden piraat. Geld, vrouwen en drugs liggen klaar.

Tijdens het hoogseizoen enteren piraten maandelijks zo'n vijftig koopvaardijschepen voor de Somalische kust. Ze parkeren het personeel in de vriezer en eisen pecunia. Véél pecunia. In ruim tweehonderd kapingen hebben zwarte Jack Sparrow-imitators vorig jaar meer dan 200 miljoen dollar opgehaald. Belastingvrij!

Inmiddels stikt het er van de oorlogsboten, zelfs de Zwitserse marine doet mee. Ook Nederland stuurde een fregat. Dat lijkt een recept voor fijne zeeslagen, maar niets is minder waar. Internationaal recht en andere moreel hoogdravende pietluttigheden maken dat de meeste gevangen piraten meteen weer losgelaten worden. Ze krijgen water en brandstof mee, want anders is het zielig. Nooit meer doen hè?

Draaideurpiraten
Slapheid troef dus. Sommige draaideurpiraten zijn al meer dan eens opgepakt, die lachen zich slap en nemen er nog een. Tijd om de spierballen te laten zien. Torpedeer een moederschip; blaas het hoofdkwartier op met een kruisraket; stuur Steven Seagal. Doe iets!

Niet alsof we het niet kunnen. Om een gijzelaar te bevrijden knallen Navy Seals vorig jaar drie piraten neer met drie schoten. Zuid-Koreaanse commando’s bestormen in januari een tanker en sturen acht piraten naar hun 72 wachtende maagden. En die piratenbootjes fikken best goed.

VOC-mentaliteit
Toch keren we vrolijk de andere wang toe. Koopvaarders krijgen het advies de piraten hoogstens met waterkanonnen te pesten. Of zich op te sluiten in een onneembare cabine. Want geweld is geen oplossing, economische vooruitgang in Somalië wel. Klinkt als: chantage. Bovendien heerst er al decennia anarchie in die zandbak. Geen regering, geen economie. Zware industriële machines zijn geplunderd en verkocht als oud ijzer. Andorra wint eerder het WK dan dat Somalië aanschuift bij de G20.

Het ging anders toen Nederland de zee beheerste. Als admiraal Maarten Tromp Belgische piraten gevangen neemt gaan ze vastgebonden overboord of krijgen ze de strop. In 1634 knoopt hij kapers aan de mast en vaart langs hun uitvalsbasis Duinkerken. Even een voorbeeld stellen. Niet politiek correct, wel duidelijk. Honderd procent VOC-mentaliteit.