Boekhoorn verliest van 'laaienlichter met stropdas'

'Laaienlichter met stropdas' Frank Botman gaat vrijuit in de BoBo-affaire. De rechter wees woensdag de eisen af van zijn tegenspeler Marcel Boekhoorn, die bovendien moet opdraaien voor alle declarabele uurtjes van Botmans advocaten.

De anderhalf jaar durende juridische uitputtingsslag tussen Boekhoorn en Botman eindigde woensdag met de gerechtelijke uitspraak dat Boekhoorn zijn claim van 60 miljoen euro onvoldoende heeft onderbouwd. Het bestaan van de mondelinge afspraak waarop hij zich beroept acht de rechter niet bewezen. De verklaringen van Boekhoorns getuigen - 'die overigens tot de entourage van eiser behoren' - hebben zijn claim bovendien onvoldoende ondersteund.

Terugkoopgarantie 
De BoBo-affaire draait om aandelen TMG die Boekhoorn naar eigen zeggen kocht op instigatie van Botman. De directeur van Delta Lloyd's 'investeringsboetiekje' Cyrte zou investeerders van naam hebben gezocht voor een aandeelhouderscoup bij het Telegraaf-concern.

Onder hen was dus ook Boekhoorn, die een belang van ruim 5% nam, volgens hemzelf met de afspraak dat hij de aangekochte aandelen altijd tegen kostprijs kwijt zou kunnen bij Cyrte. Een afspraak die ze natuurlijk niet vastlegden, want samenzweren doe je in vertrouwen.

Moddergevecht
Maar toen de coup een half jaar later uitbleef en de TMG-koers inmiddels was gekelderd, dacht Boekhoorn zich op de vermeende put-optie te kunnen beroepen. Zonder zo'n terugkoopgarantie zou hij immers nooit de vingers hebben gebrand aan TMG-aandelen?

Botman ontkende uiteraard in alle toonaarden. Daarop volgde de claim van Boekhoorn a raison van 30 miljoen euro - het verschil tussen aankoopprijs en dagkoers van zijn aandelenpakket - en een publiekelijk moddergevecht tussen twee kopstukken van de haute finance in Nederland.

Beweegredenen
Boekhoorn voerde een aantal 'getuigen' op die op de hoogte zouden zijn van de afspraak: zijn rechterhand Van Wijngaarden, adviseur en ex-bankier Wilco Jiskoot, en Victor Muller, die nog bij hem in het krijt staat in verband met de aankoop van een zeker noodlijdend automerk. Inderdaad, een hoog Wij van WC-Eend-gehalte.

Volgens Boekhoorn horen mondelinge deals en handjeklap nu eenmaal bij zijn stijl van zakendoen: persoonlijk, snel en op basis van vertrouwen. Maar daardoor kon hij niet meer met zekerheid zeggen waar, wanneer en hoe precies de toezegging over de verkoopoptie precies was gedaan. De rechter toonde daar natuurlijk weinig begrip voor.

Filosoferen
Dat de rechter het bestaan van de afspraak onvoldoende aannemelijk gemaakt acht, kan dus niet verrassen. Wel opmerkelijk is dat de rechter de beweegredenen achter de afspraak - de door Botman cs. geplande coup bij het Telegraafconcern - 'onvoldoende helder' noemt.

Terwijl het bestaan van concrete plannen voor aandeelhoudersactivisme bij TMG onder aanvoering van Cyrte, het afgelopen jaar toch met iedere zitting duidelijker is geworden. Maar Botman sprak liever van 'filosoferen', en de rechter gaat daar kennelijk in mee, ook omdat Boekhoorn zelf in de loop van de procedure 'activistische druk op het bestuur van TMG' als motief voor de plannen, verving door 'het gezamenlijk uitbrengen van een openbaar bod' op TMG.

Uit de uitspraak: 'Deze aanpassing op een belangrijk feitelijk onderdeel van (Boekhoorns) betoog en het onverklaard blijven daarvan dragen bij tot de conclusie dat onvoldoende is toegelicht dat (Botman) c.q. Cyrte belang hadden bij het overeenkomen van de Verkoopoptie.'

Boekhoorn moet de proceskosten van Cyrte - begroot op 30.000 euro - betalen, en blijft natuurlijk achter met zijn pakket Telegraaf-aandelen, een strop van zeker 20 miljoen euro. De investeerder is woensdag niet bereikbaar voor een reactie.