Goldman gokte toch verkeerd

De bank die op miraculeuze wijze verdiend heeft aan de kredietcrisis en daarmee naam maakte als een briljante Wizard of Wall Street, blijkt in 2007 wel degelijk het schip in te zijn gegaan.

Fantastisch
Natuurlijk is dat heel erg voor Goldman Sachs. Alleen deelt niemand die mening. Er zijn weinig mensen die niet 8 marathons zouden lopen om Goldman te zien hangen. De bank maakt zijn winsten dikwijls op dubieuze wijze.

Short gaan op waardeloze beleggingen die je klanten net hebt aangesmeerd, Griekenland helpen cijfertjes te veranderen, onder vervolging uitkomen door herhaaldelijk te schikken en dan natuurlijk nog een heleboel gevallen van insider trading. Integer is weer iets heel anders.

Inventief
Maar het is niet allemaal zwendel. Goldman is de pionier van de hedendaagse alchemie: de bank kan van lood goud maken. Succesvolle ideeën om geld te verdienen, hebben de Goldmannen genoeg.

In 2007 ging het alleen helemaal mis. De bank werd, naar nu blijkt, toch verrast door de kredietcrisis en moest verliezen nemen. Goldman opende destijds een handelsplatform voor de allerrijksten. Het unieke was dat zij op dit platform anoniem kunnen handelen en geen openheid van zaken hoeven geven. Zo hebben ze niet de hete adem van de beurswaakhond in hun nek.

Maar
Zulke fabelachtige anonimiteit heeft een prijs. Klanten kunnen op het platform alleen handelen in specifieke aandelen. Aandelen waar je even moeilijk in als uit komt. Het is dus vermogen dat moeilijk liquide te maken is.

En net tijdens de kredietcrisis hadden de meeste banken en bedrijven liever liquiditeit dan zuurstof. Dus je vurig gewenste levenselixer in de kluis van Goldman opbergen, was niet populair.

Het platform bestaat nog steeds, maar is een mislukking. Goldman heeft er miljoenen in gestoken. Peanuts, maar ze hebben verloren.