Irak-veteranen stappen massaal over op zonnepanelen [VIDEO]

Ieder nieuw zonnepaneel is een dode Amerikaanse soldaat minder. Met zo'n statement kom je niet heel gauw weg. Tenzij je Patrick Padilla heet en zelf in Irak oorlogje speelde. Hij is één van de vele 'groene' Irak-veteranen.

Padilla vertelt aan CNN hoe hij tien maanden dienst deed als medic in Irak. Van 2005 tot 2006, een vrij bloedige periode waarin de militair veel vervelende dingen voorbij zag komen. Toen hij thuis kwam in Zuid-Californië besloot hij één ding anders te doen: hij plaatste zonnepanelen op z'n dak.

Hij huurt ze van een bedrijf voor $30 per maand en betaalt niks meer aan energie. Z'n vroegere rekening was $200 per maand. Dat financiële verschil is z'n primaire motivatie (want jezelf opofferen voor je land is geen vetpot).

Bad guys
Maar ook zijn ervaringen in Irak speelden mee. 'We halen olie en andere grondstoffen uit landen waar vaak bad guys wonen die ons niet heel aardig vinden', zegt Padilla. 'Het is naïef om te denken dat het geld dat we ze geven voor olie niet in handen komt van die bad guys.' De veteraan denkt indirect levens te kunnen redden door niet meer aangewezen te zijn op traditionele brandstoffen.

Hij is niet de enige. Energiebedrijf SunRun denkt dat 25% van z'n klanten veteranen zijn. Dat verrast Padilla niet. 'Als iedereen meehelpt is er één plek minder waar bad guys op ons schieten en hebben zij minder geld voor wapens om op onze jongens te schieten', adus Padilla.

Nog een filmpje!