Alstublieft! 925 lost voor u de Griekse crisis nogmaals op

Wie had dat gedacht! Het IMF bestudeert 925. John Lipsky, de tweede man van de wereldpinautomaat, riep gisteren de Eurolanden op om de Griekse crisis aan te pakken middels vergaande politieke eenwording. U weet wel, ons ideetje van vorige maand om Griekenland een provincie van Europa te maken.

Gevolgd door Wallonië, Vlaanderen en IJsland als respectievelijk tweede, derde en vierde provincie. Toch lijkt deze noodzakelijkheid, vanwege hardnekkige nationalistische ressentimenten, onmogelijk. Prima, hoort u ons niet over. Daarom een nieuw voorstel. Deze keer wachten totdat Wilders het omarmt.

Heel schuin naar olie boren
U hoeft geen theoretische natuurkunde te hebben gestudeerd om te bedenken dat de voorstellen van Jan Kees de Jager niet werken. De snoeiharde interne bezuinigingen zijn slechts herverdelen van Grieks geld. Als land zal Griekenland daarom meer geld moeten verdienen. Dat betekent export omhoog, import omlaag. Hoe?

Eenvoudig: vanuit Kreta heel schuin naar olie boren. Grappig denkt u? In het geheel niet. De Duitsers doen het al jaren. Sinds decennia slurpen onze Oosterburen ons Groningse gas naar hun eigen wininstallaties. Gas- en olievelden houden zich namelijk niet aan geografische grenzen. Op zich levert dit geen problemen op. Tot vijf jaar geleden werd voornamelijk verticaal naar olie geboord. Dacht men het zwarte goud te hebben gevonden, dan werd bij de overheid een concessie aangevraagd. Prik je mis, heb je pech.

Horizontaal boren
Sinds vijf jaar is de techniek van het horizontaal boren enorm in opkomst waarbij inmiddels ook om rotspartijen heen geboord kan worden, over zeer lange afstanden. U voelt ‘m aankomen. 'Heel schuin naar olie boren' is dus niet eens zo’n gek idee. Dit leidt evenwel tot allerlei interessante juridische uitdagingen.

Internationale verdragen regelen de territoriale integriteit van een land. Zo is het 'eigendom' van het luchtruim boven land relatief eenvoudig geregeld. Neem Libië. Sinds de Paris Convention for the Regulation of Aerial Navigation (1919) valt de luchtkolom boven een land binnen de exclusieve jurisdictie van dat land. Maar niet het heelal. De VN heeft weliswaar een Comittee on the Peaceful Uses on Outer Space, maar vooralsnog kan een CIA-satelliet ongestraft het NRC bij u op tafel meelezen.

Exclusieve Economische Zone
Voor de aardlagen onder een land gelden soortgelijke internationale regelingen. De olievelden van Libië stoppen natuurlijk niet bij de geografische grens. Onder de Middellandse zee, niet ver van het kleine Griekse eiland Gavdos (Kreta), eindigt bijvoorbeeld een omvangrijk Libisch olieveld. Vanuit Gavdos is het vaste land van Libië circa 300 km verwijderd. Op grond van de Law of the Sea Convention 1982 (LOS)  is de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van een land dat aan een zee grenst 200 mijl (321km) waarbinnen dat land de natuurlijke bodemschatten zoals olie mag exploiteren, samen met andere landen die aan dat gebied grenzen.

Omdat Griekenland en Libië een overlappende jurisdictie hebben als het gaat om gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de Libische zee, staat niets de Grieken in de weg om naar olie te boren. Aardig detail: Libië heeft (nog) geen EEZ uitgeroepen. Komt er voorlopig ook niet van, schat ik in.

Dus, Jan Kees de Jager, this is the moment, om Froger maar eens een citaatje te gunnen. Koop Gavdos uit de failliete boedel, plemp een olieboor in de Libische zee, goed mikken en leegslurpen dat Libische olieveld.