Belastingdienst blundert! Vertrouwelijke informatie belandt bij OM

Heel leuk zijn ze niet, die jongens van de Belastingdienst, maar we kunnen ze ten minste wel vertrouwen. Toch? Mis! Vertrouwelijke informatie in handen van de Belastingdienst belandt zo bij het OM, blijkt uit een brief die 925 in handen kreeg.

Jawel, 925's Off the record-rubriek is ook voor overheidsdienaren die aan de bel willen trekken. Bijvoorbeeld over deze brief van de Belastingdienst uit 2007. 'Ondergetekende' probeert te verklaren hoe het verslag van een vertrouwelijk gesprek indertijd zomaar bij het Openbaar Ministerie belandde. Klik op onderstaand plaatje voor de gehele brief.

Lekje
Duidelijk. De fiscus heeft een vertrouwelijk document bewust aan het OM verstrekt, of simpelweg ergens laten rondslingeren. In ieder geval kan de auteur van de brief niet uitleggen hoe de inhoud van een vertrouwelijk gesprek via het OM in een rapport van de HIG (Holland Integrity Group, gokken we) terecht kwam.

Ja, in de blauwe envelop wordt toegegeven dat een medewerker van de Belastingdienst een tas liet staan waar dat niet handig was, maar dit was een blunder die qua chronologie niet de oorzaak kan zijn van de grote blunder...

Saillant detail over die tas die de heer Zwart Blokje 'per ongeluk' achterliet bij de heer Gecensureerd: onze deepthroat meldt dat de twee elkaar kenden omdat de Novacap-fondsbeheerder in kwestie eerder werkzaam was bij 'de Dienst'. Een voormalige collega én bovendien een vriendje van de slordige tassenachterlater.

Oh, oh, OM
De rol van het OM is eveneens opmerkelijk. Zij hadden op z'n minst de vraag moeten stellen hoe deze informatie was verkregen. Uitgaande van deze brief, zou dat best weleens onrechtmatig kunnen zijn. En wanneer deze vertrouwelijke informatie doorslaggevend was voor de finale uitspraak in de betreffende zaak, dan is er sprake van een behoorlijke dwaling.