Het waterhoofd van defensie moet leeg

Het is verdraaid lastig voor het leger, maar militairen weigeren nog langer te sneuvelen. Dus maken ze carrière. En voor hun natuurlijke dood vangen ze ook nog een staatspensioentje. Dat kost bakken met geld.

Dat moet anders, vindt marktplaatskoning Hans Hillen. Hij heeft nog geen reacties op zijn advertentie (te koop aangeboden: zestig Leopardtanks, z.g.a.n., t.e.a.b., mail hans@mindef.nl, een beller is sneller: 070-3188188). Dus gaat hij snoeien in het personeel. Tijd om het beruchte waterhoofd leeg te laten lopen.

Want het Nederlandse leger geilt op rangen - nog meer dan andere legers. We hebben één generaal nodig om 719 defensiemedewerkers in de pas te laten marcheren. Très beaucoup! België heeft 1 generaal op 864 man en de Duitsers slechts 1 op 1159. De Amerikaanse luchtmacht 1 op 1045 en het leger 1 op 1764.

Koffie zetten
Een generaal gaat minimaal met een tonnetje per jaar naar huis. Bovendien heeft zo'n hoge pief natuurlijk een staf. Mensen die koffie zetten, auto’s boenen, e-mails afdrukken en powerpointpresentaties in elkaar knutselen. Kleinere staven kunnen jaarlijks tientallen miljoenen schelen.

Het echte probleem van de 'ranginflatie' zit natuurlijk dieper. Soldaten verwachten oud te worden in het vak. Maar dat wil Defensie helemaal niet. Tenminste, niet van iedereen. 'Als jij geschikt bent, tijdig doorgroeit en de ambitie hebt om binnen de krijgsmacht te blijven, biedt Defensie je een prachtbaan tot je 35e. En - als je tot de besten behoort - zelfs de mogelijkheid van een uitdagende carrière voor het leven.'

Schoenpoetsdiploma
Na een paar jaar soldaatje spelen moet je terug de burgermaatschappij in. Met waardevolle ervaring. Je herkent vrouwen met bomgordels op honderd meter afstand. Je hebt een schoenpoetsdiploma. Je kunt geweren blind in elkaar zetten. En je bent een teamspeler!

Een levenslange carrière bij het leger zit er niet meer in. Na jaren trouwe dienst aan een Spaanse costa genieten van een welverdiend pensioen. Overdag golfen, 's avonds Schindler’s List kijken. Dat is alleen weggelegd voor de mensen die écht iets betekend hebben voor het Nederlandse leger.