Lego gaat concurrentie steen voor steen slopen

Wat moet je doen om zo'n beetje het meest sympathieke merk ter wereld boos te krijgen? Je kopieert het product, het design en biedt het goedkoper aan. Zo dus.

En daarom is het nu oorlog in speelgoedland! 3 oktober vindt er in Den Haag een kort geding plaats aangespannen door Lego tegen BanBao. BanWat? BanBao... Dat is nep-Lego dat precies op Lego lijkt (voorbeeld 1 en voorbeeld 2). Laat Lego z'n doelgroep pas met z'n plastic spelen ná de productie in voornamelijk Westerse landen, BanBao komt direct uit China waar onderbetaalde handjes tijdens het productieproces al mogen zitten aan de blokjes. Daardoor is het wel 30% goedkoper en valt het iets sneller uit elkaar.

Oostblokjes
Sinds enige tijd heeft Lego niet meer het alleenrecht op de blokjes die het bedrijf zelf uitvond en wereldberoemd maakte. Eén van de concurrenten is sindsdien BanBao. In een persbericht meldt BanBao trots dat de nep-blokjes zo goed nep zijn dat ze gewoon te gebruiken zijn met echte Legoblokjes. Maar van inbreuk of onrechtmatig handelen zou geen sprake zijn.

'Octrooirechten van Lego op de steentjes, minifiguurtjes en andere elementen zijn allang verlopen. Lego heeft minifiguurtjes gedeponeerd als vormmerk om een alleenrecht op de vorm te verkrijgen, maar dat merk is naar het oordeel van BanBao niet geldig', aldus BanBao.

Legopiraterij
Alles leuk en aardig, maar de volgende zin uit dat persbericht is #fail: 'BanBao streeft een eigen marktpositie na en doet juist haar best om zich te onderscheiden van Lego.' Voorbeeld 1 en 2 heeft u al aan kunnen klikken en de blokjes zijn zoals eerder vermeld uitwisselbaar. Alle Lego-klassiekers maakt BanBao na. Het piratenschip, het politiebureau... Het enige dat BanBao zelf bedacht heeft is het lichtelijk fascistische legerspeelgoed.

En omdat 925 onverbiddelijk is voor na-apers tikken we BanBao daarom bij dezen even op de vingers: stout! En hé China, bedenk zelf eens iets!