Nederlandse student gaat viral vanaf zolderkamer

Jonathan Bouman is student medicijnen. Maar voordat hij aan zijn coschap neurologie begint, kluste hij nog even snel Scrolldit.com in elkaar, een mashup van de immens populaire sociale nieuwssite Reddit.com. Thumps up, zeggen de miljoenen gebruikers.

Exportproduct
Het is vandaag woensdag, de dag waarop Mauro (waarschijnlijk) een enkeltje Angola krijgt van minister Leers en beleggers met samengeknepen billen wachten op nieuws van de EU-top. Hoog tijd dus voor een klein succesverhaaltje uit onze mooie VOC-natie. Want succesvol mag je Scrolldit.com wel noemen. Ons meest recente exportproduct werd gisteren en vandaag geplugd door zowel Techcrunch.com als techicoon Kevin Rose (1,2 miljoen Twittervolgers), reden voor een rokende server.

Vandaag op Reddit, morgen op Dumpert
Om te begrijpen wat Scrolldit doet, eerst wat meer over het businessmodel van Reddit.com - voor de enkeling onder u die nog nooit van het nieuwsfenomeen heeft gehoord. Reddit is een social news website, een user generated platform waar miljoenen mensen content (video's, foto's, tekst) naar uploaden, die vervolgens naar boven en beneden kan worden gestemd. Oftewel, de filmpjes die vandaag op Dumpert te zien zijn en morgen in De Wereld Draait Door, stonden gisteren op Reddit. Vergelijkbare sites zijn digg.com en delicious.com.

RSS-reader
Maar het grote probleem van Reddit is de primitieve vormgeving, die gek genoeg door de gebruikers te vuur en te zwaard wordt verdedigd (en die wil is wet, weet Reddit na een designdrama bij concurrent digg.com). Scrollen op Reddit.com is als scrollen in een RSS-reader: geestdodend. Enter Jonathan Bouman, die met Scrolldit.com aan dat probleem een einde maakte. En dat waarderen de kritische gebruikers van Reddit big time.

Beter beeld
'Dat van die rokende server valt wel mee hoor,' zegt een lachende Bouman. 'De content komt direct van Reddit.com, dus 100.000 bezoekers kosten me ongeveer 4 dollar.' Hij programmeerde een site die het beeldmateriaal van Reddit.com centraler stelt én waar je makkelijk doorheen scrollt, maar die verder een spiegel is van wat er op Reddit gebeurt. 'Inclusief de advertenties.'

'Lalalala, geld?' 
Aha, advertenties; wilden we het net over hebben. Wordt er nog een beetje geld gemaakt met Scrolldit? 'Nee, de Redditcommunity is daar heel kritisch op. En terecht, het is niet mijn content. Ik heb alleen geprobeerd de content toegankelijker te maken.' En dat is waarschijnlijk de reden dat diezelfde community Boumans site nu heeft omarmd. Pardon, dokter Bouman. We zouden het bijna vergeten.