Standard & Poor's gooit zowat alle grote Amerikaanse banken van de trap

De *eufemisme-waarschuwing* ratings service Standard & Poor’s heeft zojuist de kredietwaardigheid van Goldman Sachs, we herhalen het gewoon even, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup en Wells Fargo verlaagd.

Afrikaanse praktijken
De eerste vier banken worden teruggezet van A naar A-, Wells Fargo van AA- tot A+. Overigens werd Goldman en Wells Fargo na de downgrade verteld dat ook hun outlook negatief is en dat de zojuist bestelde feestband dus afgebeld moet worden. Doet een beetje denken aan een militie die je huis plundert, vertrekt zonder het in de hens te steken en terugkomt terwijl jij de hemel prijst voor het behoud van je onderdak, om de zaak alsnog af te fakkelen. Just for sports.

Sjienaa
Standard & Poor’s haalde de 37 grootste financiële instellingen door de mangel. Van de 31 westerse (inclusief Japanse) banken op de lijst is het neusje van de zalm in staat hun oorspronkelijke rating te behouden. De beste prestatie is geen verslechtering. Vergelijk het met het wereldkampioenschap terminaal blijven.

Hoe anders is dat bij een aantal Chinese banken: de enige twee stijgers op de lijst zijn Chinees. S&P’s heeft aan drie van hen een hogere kredietwaardigheid dan aan de meeste grote Amerikaanse banken toegekend. Zij dragen met trots de felbegeerde A van 'Allejezus!'.