Nederlanders veroveren onneembaar fort

Slimme gasten, die Duitsers. In mei 1940 veroveren ze een 'onneembaar' Belgisch fort. Onze Luchtmobiele Brigade is dat vorige maand ook gelukt.

Mei 1940. Duitsland wil Frankrijk binnenvallen. En net als 26 jaar eerder ligt België wéér in de weg. De Belgen hebben deze keer een hoop staal en beton verzameld. Een reeks hypermoderne forten moet onze zuiderburen beschermen tegen de Hunnen.

Het trotse hoogtepunt is fort Eben-Emael, vlak onder Maastricht. Ingeklemd tussen het Albertkanaal en de Maas moet het Luik beschermen. Daarvoor heeft het dik beton en zware kanonnen in gepantserde, draaibare geschutskoepels. Het fort beslaat ongeveer een kilometer bij 700 meter (hier een 45 min docu).

24 miljoen franken
Onneembaar. Aldus de aannemer die het voor een luttele 24 miljoen Belgische franken neerzet. Daar denken de Duitsers anders over. Altijd in voor iets nieuws, vallen ze het fort aan met zweefvliegtuigen. Op 10 mei 1940 landen negen zweefvliegtuigen met ruim zeventig parachutisten op het dak van het fort.

Slechte start. Twee zweefvliegtuigen zijn vroegtijdig afgehaakt, waaronder het toestel met de oberleutnant. De sergeant mag het opknappen, met minder mannetjes dan gepland. Maar het gaat van een leien dakje. De Belgen zijn niet berekend op vijanden die zo dichtbij komen. Binnen dertig minuten zijn de meeste kanonnen uitgeschakeld. Dankzij handgranaten, vlammenwerpers en een nieuw wapen: extreem krachtige springstof met een 'holle lading'.

Debiteuren Crediteuren in soldatenkleren
De gewaagde aanval gaat als 'briljant' de militaire tekstboeken in. Adolf H. prikt de overlevende Duitsers hoogstpersoonlijk het IJzeren Kruis op. Zo'n medaille staat mooi op het dressoir. Maar de ultieme props komen nog: imitatie door collega’s. Geen nerderige 'reenactment', een soort Debiteuren Crediteuren in soldatenkleren. Maar een officiële oefening gebaseerd op het Duitse plan.

Onze Luchtmobiele Brigade vindt het namelijk wel een stoere aanval. Dus overvallen begin november van dit jaar Nederlandse militairen het Belgische fort. Terwijl Apache-heli’s de boel bewaken, zetten Chinook-helikopters tachtig man af op het dak. ’s Nachts verdedigen ze het fort tegen vijandelijke tegenaanvallen. Deze keer schieten de Belgen niet terug.