Het militaire jaar in 8 uitspraken

Osama doodgeschoten, Marco Kroon vrijgesproken. Tanks weg, JSF duurder. Het militaire jaar 2011 in 8 uitspraken.

'America can do whatever we set our mind to. That is the story of our history.' Succes is een keuze, aldus Barack Obama. Dat blijkt in mei. Navy Seals vallen het huis van Osama bin Laden in Pakistan binnen en schieten de langgezochte terroristenleider dood. 

'I just can’t wait to call my wife and kids and let them know I am safe.' Zegt sergeant Rodolfo Ruiz terwijl hij de Iraakse grens oversteekt. De dood van Osama is een goede reden om Irak in z'n eigen sop gaar te laten koken. De VS halen in december hun manschappen terug. 

'We won’t surrender again; we are not women; we will keep fighting.' Moammar Khadaffi geeft zich inderdaad niet over, maar vlucht. Zijn vijanden onderscheppen de dictator en lynchen 'm on the spot. Met dank aan de NAVO voor het kapotbombarderen van alles met wielen en rupsbanden.

'Wat ik moeilijk vind, is dat je als politicus tegenwoordig alleen nog lijkt te kunnen winnen met marketing. Je moet verkopen.' Defensieminister Hans Hillen verkoopt vooral legermaterieel, zoals álle Nederlandse tanks. Hij bezuinigt een miljard op mannen en materieel.

'Voorlopig is het als business case een winstobject.' Dezelfde Hillen blijft onverminderd enthousiast over de vliegende geldversnipperaar JSF. Ook al moeten we 'm delen met de Vikingen.

'De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair.' Over de inspanningen van de politietrainers in Kunduz is Hillen zo eerlijk als een Griek die gewurgd wordt door Angela Merkel. Tot teleurstelling van velen.

'Bij mijn weten hebben wij geen spionnen bij Haskoning.' De marine wil tijdens de Libische oorlog een ingenieur van Royal Haskoning van het strand oppikken. Op klaarlichte dag. Khadaffi’s fans wachten de Lynx-helicopter op en gijzelen de bemanning. Volgens topman Erik Oosterwegel was ingenieur Paul heus geen spion.

'Moeten we nog iets lekkers halen voor vanavond? Was wel goeie, werd er geil van. Haha.' Cafébaas en oorlogsheld Marco Kroon, de achtste nog levende drager van de Militaire Willemsorde, gebruikte geen poedersuiker. Zoals het Openbaar Ministerie dacht af te leiden uit zijn smsjes. Maar wel elektrocuteerwapens. En dat mag niet. Dus: werkstraf van 80 uur voorwaardelijk en een bekeuring van 750 euro.