Nooit meer in de file: koop een straaljager

Voor dat heen-en-weertje naar uw treurige kantoor voldoet die Toyota Avensis vast wel, maar echt stoer is het niet. Daarom: een straaljager uit de tijd dat de mannen nog van staal waren en de wereld nog zwart-wit was.

We hebben het over een Fuoga CM.170 Magister fighter jet plane. Deze wordt geveild bij de Artcurial Aeronautics Auction. Een beetje een ouwetje is het wel, er is ook niet bepaald voorzichtig mee omgegaan en 'heeft altijd binnengestaan' kunt u ook wel vergeten. Keerzijde: het ding heeft een indrukwekkende geschiedenis. 

+1: Lestoestel
In 1949 heeft de Franse luchtmacht een wedstrijd uitgeschreven onder vliegtuigbouwers voor een trainingstoestel voor Franse piloten. Air Fuoga won deze wedstrijd met haar Magister. Uiteindelijk zijn er meer dan 12.000 piloten in het toestel opgeleid en is het in 22 landen verkocht. Voordelen daarvan zijn dan dat er veel reserveonderdelen zijn, het toestel relatief makkelijk te besturen is én dat er twee stoelen in zitten. Vrouwlief kan dus ook mee!

-1: Oorlog
Lestoestel = goed nieuws, slecht nieuws = oorlog. De Magisters zijn door het Franse leger gebruikt in de Frans-Congolese oorlog in 1963 en oorlogen in Algerije door de jaren '60 heen. Jammer genoeg is niet met duidelijkheid te zeggen of Frankrijk deze oorlogen gewonnen heeft, laten we hopen dat het niet aan het toestel lag. 

Het toestel in kwestie heeft naast zijn 'diensttijd' ook nog gevlogen bij het Ierse Air Corps Silver Shallows, de Red Devils uit België, de Edquadrilha de Fumaca uit Brazilië en het Aerobatic Demo Team uit Israël. Dat lijkt veel, maar in totaal heeft dit toestel er een kleine 700 vlieguren op zitten. 

Spotgoedkoop!
Positief: het toestel is stevig in de uitverkoop. Voor het hele vliegtuig betaalt u slechts €60.000. Cijferporno over wat u daar voor terugkrijgt: een ding dat 715km/u kan, 1.200 km in één keer vliegt en 3.200kg zwaar is. Nog niet overtuigd? Alle coole mensen op dees’ aard hebben een straaljager. Vraag maar aan de de co-founder van Microsoft, Paul Allen met zijn MiG-29

Magister Fighter Plane

Magister Fighter Plane