Ode aan de Saab 900 en zijn ontwerper [VIDEO]

Er zijn ongetwijfeld nog verstokte Saab-fans in Nederland die dromen van een doorstart van hun Zweedse troetelkind. Die kans is klein, maar als pleister op de wonde is hier een mooie docu over Bjorn Envall, oud-hoofdontwerper bij Trollhättan's finest.

De documentaire (voluit Thunder: Bjorn Envall, the godfather of the Saab 900) is gemaakt door camjo Godfried de Vries (die voor 925 filmpjes maakt) en journalist Leo Alexander Schlangen. Samen met cameramen George van Wensveen zochten de twee in de zomer van 2010 de 70-jarige Bjorn Envall op in Zweden. 

Meesterschap
Envall was hoofdontwerper bij Saab in de jaren '70 en '80. Onder zijn meesterschap rolden onder meer de 99, de 900 en de 9000 van de band. De 900 werd een miljoen keer verkocht, één van de grootste successen van Saab. Maar gek genoeg was 'commercie' wel het laatste waar Envall aan dacht. 

'Eigenlijk hebben we ons nooit beziggehouden met verkoop- of winstcijfers', zegt Envall in de docu. 'We voelden dus niet de druk om elk jaar met een nieuwe kleur te komen, of elke vijf jaar met een nieuwe auto.'

Zondag kwamen zo'n vierduizend Saab-fans samen op vliegveld Valkenburg om hun liefde voor het merk te delen. Victor Muller was er zelf ook. In de VIP-ruimte werd de documentaire vertoond, wat volgens Autoweek veel positieve reacties opleverde. 

Check de trailer hieronder. Een dvd van de film is via deze site te bestellen.

Trailer 'Thunder, Bjorn Envall, godfather van de Saab 900' from godfrieddevries on Vimeo.